От ревност или мъка по болната си майка Виктор застреля баща си, напуснал дома

https://www.24chasa.bg/novini/article/7870972 www.24chasa.bg
Баща и син, когато все още живеели в разбирателство.

По време на престъплението е студент в четвърти курс в Академията на МВР

Убитият преди година Иван Христов бе най-големият производител на ябланска халва

"Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, които ти дава Господ твоя Бог", гласи една от десетте Божии заповеди. Следващата казва: "Не убивай".

Какво ли се случва с този, който наруши и двете едновременно - този, който застане разярено срещу баща си и хладнокръвно го убие? Кой кръг на ада му е отреден за най-тежкия грях?

Пред този труден въпрос е изправен Виктор Василев, които провали живота и бъдещето си, затривайки родителя си. 23-годишният младеж е четвъртокурсник в Академията на МВР, когато се разиграва трагичното събитие.

Преди да се стигне до кървавата развръзка той живеел с родителите си Росица и Иван Христови и с по-малката си сестра в с. Добревци близо до Ябланица. Всъщност баща му и неговият брат Милен били собственици на фирма, която е най-голямата за производство на прочутата ябланска халва.

Дейността й основно въртял Иван и често се налагало да пътува, за да доставя стока на клиенти от цялата страна. Съпругата му пък много тежко приела смъртта на баща си и търсела забрава в алкохола и лекарствата.

Годините минавали, напрежението между нея и Иван нараствало - семейството постепенно се разпадало. И някак си естествено мъжът създал нова връзка с друга жена, с която се запознал покрай бизнеса си в София. Случвало се при пътуванията му до столицата да остава и преспива при нея.

Неусетно нещата се задълбочили и Иван поел издръжката й - плащал ежедневните разходи, наема за квартира, купил й кола и мотоциклет. Заедно летували, заедно посещавали скъпи заведения. Бизнесменът бил щастлив и щедър.

Този паралелен живот довел до пълен разрив в отношенията с Росица. В средата на януари 2018-а тя тотално влошила здравето си с обилно количество алкохол и медикаменти. Приели я в болница, но не могли да изкоренят вредния й навик. Затова в началото на февруари Иван се изнесъл от фамилното жилище и заживял отделно в друга къща пак в Добревци.

По това време Виктор учел и живеел в София. През почивните дни и ваканциите се завръщал у дома, но този дом вече не бил същият без баща му. Случайно разбрал за връзката му и не останал очарован, разгневил се. Бил твърдо убеден, че другата жена е с баща му само заради парите. 

Няколко пъти той и чичо му Милен разговаряли с Иван и настоявали да прекрати връзката си. Но всичко било напразно - бащата оставал глух за думите им и не позволявал да се месят в живота му.

Междувременно Виктор събирал информация за другата жена и разбрал за скъпите подаръци, за луксозните й навици, за прищевките, които баща му финансирал. Недоволството на сина нараствало с всеки ден, превръщало се в клокочеща ярост, която изливал пред колеги и познати.

На 25 февруари 2018 г. по обяд Иван за пореден път се прибрал от София - нощта изкарал при любовницата си. В добро настроение захванал да реже дърва за огрев. А Виктор, приятелката му и майка му пътували до Тетевен, където Росица била прегледана от лекар.

След завръщането им в Добревци баща, син и чичото заедно натоварили със стока лекотоварни автомобили, които изпратили по направленията им. После Иван си отишъл вкъщи, пък Виктор се заровил във фирмените книжа в офиса. Натъкнал се на тетрадка, в която баща му вписвал приходите и разходите, към които имало обяснителни бележки. След тях открил неточност от 100 лева.

Младежът подкарал колата си към баба си в с. Батулци, но решил първо да се отбие при баща си. Предстояла операция на майка му, нужни били средства. Всъщност на по-късен етап станало ясно, че никаква операция не е необходима, тъй като диагнозата й била сгрешена и никакви пари не били дадени. 

Заварил Иван полегнал на дивана. Синът пристъпил директно към въпроса - че има грешка от 100 лева при сборуването. Бащата отвърнал, че не е вярно. Виктор много се подразнил, толкова много, че палнал колата и отишъл да вземе тетрадката.

Когато я показал на баща си, той се разкрещял:

- Аз ли изкарвам тези пари и те издържам или ти? Как си позволяваш да проверяваш разходите ми? - сетне посегнал да го удари. Не успял.

През сълзи Виктор му обяснил, че са нужни пари за лечението на майка му и за издръжка на семейството.

- Ти харчиш безразборно за любовницата си, но все още имаш семейство, което няма с какво да преживява.

- Няма да ви давам пари - на теб, майка ти и сестра ти. Повече няма да видите добро отношение от мен - отсякъл разгневеният Иван.

- Така ли ще я караме вече - с горчивина попитал синът.

- Да, така - троснал се бащата.

Виктор направил последен опит да обясни, че иска пак да са семейство, да помага и да бъде до татко си, че не му мисли лошото, но Иван рекъл, че това изобщо не го интересува.

Ядосан и обиден, курсантът си тръгнал и направо отишъл в пристройка към дома си, където държал метална каса, а в нея законно притежавана ловна пушка. Грабнал я и се върнал в жилището на баща си. Той продължавал да лежи на дивана. Синът мълчаливо насочил оръжието, а мъжът вдигнал ръце да се защити. В този момент треснал първият изстрел. От шията на Иван бликнала кръв. Екнал втори изстрел, но встрани от жертвата. Виктор се обърнал и хлопнал вратата след себе си.

После тръгнал към Батулци при баба си. В късния следобед се срещнал с чичо си Милен в двора на производствения цех в Добревци. Запалили по цигара и докато пушели Виктор признал, че е приключил с баща си. После се прибрал, почистил пушката, заключил я. Сетне за кратко посетил свой приятел. А като се завърнал се изкъпал, облякъл чисти дрехи и дори помогнал на по-малката си сестра да напише домашните си.

Вечерта течала спокойно и идилично сякаш нищо не се е случило. До момента, когато му позвънил криминалист от Ябланица и го повикал в къщата на баща му. Виктор тръгнал пеша и видял отпред чичо си - той се обадил в полицията, че е открил мъртвия си брат.

- Почистих и прибрах пушката, гилзите изхвърлих. За всичко съм се погрижил - успокоил го племенникът и помолил: Грижи се за мама и сестра ми!

Иззетите от местопрестъплението проби, тези от ръцете на Виктор и от дрехите му категорично сочат, че той е извършителя. А психолого-психиатричната експертиза доказва, че е психично здрав и може да отговаря за постъпките си. Умишлено е убил баща си, което е резултат от слабите му морално волеви задръжки.

Какво ще е наказанието му, това ще реши съдът. Делото срещу Виктор Иванов Василев - бивш четвъртокурсник от Академията на МВР, нереализиран полицай и бъдещ затворник - тръгна преди дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански