Толтаксите - от 4 до 7 ст. за малките камиони, тировете ще плащат 17-36 ст. за километър на магистралата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7871348 www.24chasa.bg

Тарифите с 28 на сто по-ниски от планираните, може да паднат и още

Министерствота на регионалното развитие и благоустройството пусна за обществено обсъждане проект на тарифата за толтаксите, която ще бъде приятна изненада за транспортните фирми.

От първоначално разглеждания с бранша вариант най-тежките камиони да плащат между 25 и 39 ст. за километър в зависимост от класа на пътя и екологичния клас на возилото в публикувания текст тези такси намаляват на 18 до 36 ст. на километър, което е с около 28% по-малко при най-новите камиони и с около 7% по-малко при най-старите.

Браншът настояваше за най-тежките камиони да се плащат максимум 15-16 ст. на километър, така че окончателният вариант, който ще се обсъжда, е консенсусен между двете предложения.

Според публикувания вариант, който все още може да претърпи промени, но трябва да е в сила най-късно от март догодина, камион с тегло над 12 тона и с 4 и повече оси ще плати за разстоянието от София до Бургас 71,72 лв., ако има Евро 5, което е сравнително висок екологичен клас. Ако има по-ниския клас Евро 4, същото пътуване би му излязло 89,65 лв., а при още по-старите камиони таксата би била над 120 лв.

По-малките камиони - между 3,5 и 12 тона, ще плащат най-често между 4 и 7 ст. на километър. При най-новите от тях пътуването София-Бургас по магистрала ще излезе 14,40 лв. Дори по-старите и по-замърсяващи, например клас Евро 4, бихпа платили за този маршрут 17,89 лв.

Според експертите, които са готвили тарифата това е направено така, заради факта, че това е основният тонаж на камионите, с които се снабдява със стоки населението. Камионите над 12 тона с над 4 оси са предимно използваните за транзитния трафик.

В тарифата има специален раздел за автобусите, като за най-големите таксата ще е 5 до 9 ст. за километър по магистрала. Не е много ясно обаче дали автобусните превозвачи няма да постигнат отлагане на плащането на толтакси.

Компенсаторните такси, които се плащат, ако превозвач бъде хванат, че не е платил толтаксата, са от 150 до 750 лв. в зависимост от големината на превозното средство.

Водачът може да плати тази такса на място, но независимо от това той трябва да плати и толтаксата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов