Нова група експерти променя Закона за радио и телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7871382 www.24chasa.bg
БЕТИНА ЖОТЕВА

В нея влизат действащи юристи и представители на обществени и частни медии

Нова експертна група ще работи по промените в Закона за радио и телевизия (ЗРТ). В нея влизат шефове и представители на обществените медии БНТ и БНР, както и на частните Би Ти Ви, “Нова” и “Канал 3”. Тя беше създадена със заповед на шефа на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов във вторник, когато бе и първото ѝ заседание.

“Похвална идея на комисията е в тази експертна група да влязат юристи, които са, както аз ги наричам, оперативни - от радиа и телевизии, а не такива, които се занимават с теория на медиите и закона. Тази група ще се фокусира върху цялостното изменение на Закона за радио и телевизия, защото другата, която работи в Министерството на културата, се фокусира изцяло върху имплементирането на новата директива” обясни пред “24 часа” Бетина Жотева от СЕМ, която е част от избраните експерти.

Работна група бе създадена към Министерството на културата, което пряко се занимава с темата за аудио-визия. Но нейният фокус ще са заданията в новата аудио-визуална медийна директива, която страната ни като член на ЕС трябва да въведе в законодателството си до година и половина.

В групата, която ще работи по промените в ЗРТ, освен Жотева влизат генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, директорът “Правни и бизнес отношения” в “bTV медия груп” Господин Йовчев, директорът по правни въпроси в “Нова броудкастинг груп” Елена Велкова, бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров, главният юрист на БНР Мария Стоева, адвокатът Мая Георгиева, предложена от “Канал 3”, юристът и член на УС на БНТ Христо Томов, депутатът от НФСБ Християн Митев, адвокатът Симона Велева, юристът и водещ в “Дарик” Кирил Вълчев, изпълнителният директор на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори Ана Танова. “АБРО представлява и големите, малките и средни радиа, телевизии, така че може всеки от нас да присъства”, обясни Танова.

При обявяването на новата група Вежди Рашидов акцентира върху необходимостта от модернизиране на закона, който в последните 30 г. предимно е “кърпен”.

Сред темите, по които най-вероятно ще работят експертите, ще са правомощията на СЕМ, финансирането на обществените медии, свободата на словото като цяло.

Първото заседание по същество на групата ще е на 21 ноември в БНТ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември