Минималната пенсия 250 лв. от 1 юли 2020 г., става 300 до две години (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7871769 www.24chasa.bg
ГЕРБ, НФСБ и ВМРО се договориха на коалиционен съвет за промени в държавния бюджет.

Децата на бедните без такса за градини и ясли

Управляващата коалиция свика съвет без “Атака” и реши, очакват опозицията да ги подкрепи 

250 лв. минимална пенсия от 1 юли догодина - за това се договориха ГЕРБ, НФСБ и ВМРО на коалиционен съвет. Промяната ще бъде заложена между първо и второ четене на бюджета и

засяга около

800 хил. души

Новината обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг заедно с председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и вицепремиера Красимир Каракачанов. Коалиционният съвет се е събрал без лидера на “Атака” Волен Сидеров.

В бюджета за догодина в момента е заложено всички пенсии да се вдигнат с 6,7%, а минималната да стане 234,13 лв. В момента тя е 219,43 лв.

“Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. до края на управлението, вървим в тази посока”, обяви още Симеонов. Това е третото вдигане на най-ниските пенсии при кабинета “Борисов 3”. През 2017 г. правителството взе решение тя да се вдигне два пъти и от 165 стигна 200 лв., или общото увеличение е с 24%.

Останалите пенсии обаче ще се вдигнат само с 6,7%. “При този бюджет трудно може да се направи нещо като индексиране, но ще мислят за следващия”, увери Симеонов. Държавата била длъжна да подаде ръка на най-бедното съсловие от обществото, което е работило цял живот.

Скокът на минималната пенсия обаче е под въпрос, ако управляващите не бъдат подкрепени от “Воля”. ГЕРБ, НФСБ и ВМРО имат 115 гласа след излизането на депутатите от “Атака” като независими. А от тях подкрепа не се очаква, след като лидерът Волен

Сидеров пусна

гневен пост

вчера, че не са били поканени на сбирката.

Представител на “Атака” щеше да настоява за спазване на обещанието от 300 лв. минимална пенсия, за да не бъдат лъгани избирателите, написа Сидеров и критикува бившите си партньори от “Обединени патриоти”, че не са отстояли изпълнението на предизборните си обещания от 2017 г.

Споразумението на управляващата коалиция е между ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а не между отделни партии. В момента в ОП влизат само ВМРО и НФСБ, “Атака” е изключена, обясни обаче Симеонов.

Очакванията на управляващите са предложението им за 250 лв. минимална пенсия да бъде подкрепено и от опозицията. В ДПС все още нямат решение, а соцлидерката Корнелия Нинова вече поиска увеличение на всички пенсии.

Нашето предложение е по-добро, защото ще бъдат увеличени пенсиите на всички пропорционално. Но

ще подкрепим

всяко

предложение, което води до увеличаване на доходите на пенсионерите и на всички хора, коментира зам.-шефът на социалната комисия от БСП Георги Гьоков. Но предупреди, че увеличение само на минималната пенсия “ще направи поразии в пенсионната система”, както вече се било случвало - хора с малък принос към осигурителната система ще бъдат изравнени с тези, които са заделяли през целия си трудов живот.

Децата от ниските социални групи да се приобщят към образователната система, като от 4-5-6 години навлизат в детска градина, а държавата да поема разходите за това, е друга договорка на коалиционните партньори. Ще има

праг в

зависимост

от доходите на

семействата

Според мен това трябва да бъде линията на бедност, която догодина ще е 323 лв. на човек, заяви Стоянова.

За да обезпечат финансово тези мерки, управляващите са се разбрали вече да не се плаща на работниците първият ден от болничния.

Държавата ни задължава да сме стабилни, чрез диалог можем да постигаме повече неща, коментира Дариткова. Коалицията е стабилна, допълни Каракачанов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България