Операторът на високоскоростната жп линия Пекин-Шанхай излиза на борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7873952 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Китайската регулаторна комисия за ценни книжа одобри заявлението за първоначално публично предлагане (ППП) на оператора на високоскоростната железопътна линия Пекин-Шанхай, която е една от най-натоварените в страната.

Компанията Beijing-Shanghai High-Speed Railway Co., Ltd. (BSHSR) ще бъде листната на Шанхайската фондова борса и ще предложи не повече от 7,557 милиарда акции, като целта ѝ е да набере 50 милиарда юана (7,13 милиарда долара).

Beijing-Shanghai High-Speed Railway Co., Ltd. е създадена през 2007 г. и е една от най-печелившите железопътни компании в Китай, с ръст на приходите за пета поредна година. Нетната ѝ печалба за 2018 г. е била около 10,25 милиарда юана, съобщава "Радио Китай".

Първоначалното публично предлагане ще бъде от полза за диверсификация на собствеността, оптимизиране на капиталовата структура и висококачественото развитие на железопътния сектор в Китай, заяви представител на компанията-майка – China State Railway Group Co., Ltd.

С обща дължина от 1318 км високоскоростната железопътна линия Пекин-Шанхай е обслужила 1,1 милиарда пътувания от началото на експлоатацията ѝ през юни 2011 г.