Ген. Тодор Коджейков: Не е лошо да се помисли за нов самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7874422 www.24chasa.bg
Ген. Тодор Коджейков СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Не е лошо да се помисли за нов самолет за правителствения Авиоотряд 28. Това каза шефът му ген. Тодор Коджейков на брифинг след поредния инцидент с Фалкона, в който бе премиерът Бойко Борисов към 11 часа днес.

Ген. Коджейков заяви, че при кацането на малкия правителствен самолет от Солун с министър-председателя на борда се е изключила инструменталната система за кацане. Това е системата, която улавя сигнала от радара, който води машината за кацане. Шефът на авиоотряда заяви, че ситуацията е била високорискова и "ако сте в самолета е доста опасно".

Фалконът е направил втори кръг над летището и е опитал отново да кацне, което е било успешно. Шефът на отряд 28 заяви, че в последните години има 4-5 инцидента с малкия самолет на властта с лидери на държавата на борда му. Съобщи, че е на 19 години и не е лошо да се помисли за нова правителствена машина. Това предлага лично той, а не висшите представители на властта. 

Той припомни, че в правителствения самолет се возят президентът, министър-председателят и представители на управлението на държавата и че най-важна е сигурността на пътниците.