Предвиждат се допълнителни стипендии за отличниците, които искат да учат педагогика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7874424 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

Планирани са средства в бюджета на образователното министерство за допълнителни стипендии за ученици с високи успехи от матурите, които продължат висшето си образование в сферата на педагогиката, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на парламентарен контрол.

Най-голям е недостигът на преподаватели по информационни технологии, английски. Около 800 ресурсни учители са нужни в момента в страната. Обезпечаването на системата с педагогически специалисти е тройно предизвикателство, коментира министър Вълчев.

Той добави, че сред основните цели на образователното министерство е да доближи дигитализацията до училищата.

В новите учебни програми от 3 клас заложени дигитални компетентности, дигитална медийна грамотност и знания за киберсигурност.

Всички ученици днес трябва да имат разбиране в дигиталното моделиране. В бъдеще ще има работа за човека алгоритъм и човека машина, каза Красимир Вълчев от трибуната на НС.
Проучвания показват, че децата учат по лесно чрез екрани и в бъдеще ще се работи за система за електронно обучение - отворена платформа с филмчета, клипчета и презентации. Красимир Вълчев очаква, че до 3-4 г. българското образование ще има ресурси да се преподава чрез такава система, а за изготвянето на презентационни материали ще се плаща на учителите.

За следващата година са предвидени над 23 млн. лв. за обновяване на училищните кабинети