Предвиждат се допълнителни стипендии за отличниците, които искат да учат педагогика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7874424 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

Планирани са средства в бюджета на образователното министерство за допълнителни стипендии за ученици с високи успехи от матурите, които продължат висшето си образование в сферата на педагогиката, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на парламентарен контрол.

Най-голям е недостигът на преподаватели по информационни технологии, английски. Около 800 ресурсни учители са нужни в момента в страната. Обезпечаването на системата с педагогически специалисти е тройно предизвикателство, коментира министър Вълчев.

Той добави, че сред основните цели на образователното министерство е да доближи дигитализацията до училищата.

В новите учебни програми от 3 клас заложени дигитални компетентности, дигитална медийна грамотност и знания за киберсигурност.

Всички ученици днес трябва да имат разбиране в дигиталното моделиране. В бъдеще ще има работа за човека алгоритъм и човека машина, каза Красимир Вълчев от трибуната на НС.
Проучвания показват, че децата учат по лесно чрез екрани и в бъдеще ще се работи за система за електронно обучение - отворена платформа с филмчета, клипчета и презентации. Красимир Вълчев очаква, че до 3-4 г. българското образование ще има ресурси да се преподава чрез такава система, а за изготвянето на презентационни материали ще се плаща на учителите.

За следващата година са предвидени над 23 млн. лв. за обновяване на училищните кабинети

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и