Починалото момченце било с обрив, в детската болница нямало легла, умира за часове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7874648 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Здравният министър нареди проверка в 3 лечебни заведения

В четвъртък родителите минали през 4 лекарски кабинета

3-годишното момченце е закарано в "Пирогов" почти мъртво

Една от версиите е, че е получило сепсис - отравяне на кръвта от бактерия

Сепсис е вероятната причина, която може би е довела до смъртта на 3-годишното дете, за което по-рано днес стана ясно, че е починало в Пирогов ден по-рано. Здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", университетската "Лозенец" и специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

Причината е, че момченцето е преминало и през трите, преди да се стигне до фаталния край. Според родителите детето е закарано в детската болница, защото получило обрив. Оттам обаче отказали да го приемат, защото леглата в болницата били запълнени. Според родителите, в детската болница чакали 2 часа и никой не им обърнал внимание, казаха от Би Ти Ви. За случая са разказали самите родители в писмо до медията.

След това родителите отиват в болница "Лозенец". Там прегледът на детето продължил 10-15 минути, като, според лекарите то е било без температура и е вървяло само. Назначено му е лечение. 

Когато се прибират вкъщи обаче, детето се влошава и родителите отново отиват в детската болница. Там са положени спешни грижи, но състоянието му много бързо се влошава и в почти мъртво детето е откарано в "Пирогов". Въпреки положените усилия и грижи от страна на спешните медици, детето е починало. 

Първоначално имало хипотеза, че детето е починало в резултат на инфекция с коксаки вируси. Най-често коксаки инфекцията протича с грипоподобни симптоми и минава без специфично лечение. В други случаи обаче вирусите могат да засегнат кожата, храносмилателната, дихателната система, мускулите и сърцето. Поради тази причина клиничната картина и оплакванията при децата могат да са много разнообразни.

По данни на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, главен координатор на Експертния съвет по микробиология към здравното министерство, в референтната лаборатория по респираторни инфекции и грип на 15 ноември в материала от 3-годишното дете, починало в "Пирогов", е доказан риновирус. Понякога тези вируси могат да причинят тежка пневмония, обясни проф. Кантарджиев. Риновирусите, които в последните 2 месеца се изолират в лабораторията, са били от групата на ентеровирусите, които се предават не толкова с пръски, а чрез ръцете, за което "24 часа" писа.

На въпрос дали е резонно предположението за коксаки вирус, директорът отговори, че в Националната референтна лаборатория по ентеровируси на НЦЗПБ за последно е доказан коксаки вирус през месец май. Той е бил открит в материал от тежко болно дете, изпратен от една от столичните болници.