Как смартфонът може да замести портфейла

https://www.24chasa.bg/novini/article/7874876 www.24chasa.bg

С навлизането на технологиите всичко в ежедневието ни се променя, дори и банковите институции. Смартфоните придобиват нови и нови функции и вече могат да заместят почти всички останали технологии. Следвайки тези тенденции, традиционните банкови карти също започнаха да излизат от мода, а на тяхно място идват различни дигитални приложения. Именно това представляват дигиталните портфейли. Те набират популярност, тъй като спестяват време, удобни са - необходим е само мобилен телефон, за да се използват, и организират плащанията. iCard е българската алтернатива на този вид услуги, като компанията има над 10-годишна история. Създадена е през 2007-а година и вече има 500 хил. издадени разплащателни карти и над 55 хил. бизнес клиенти в цяла Европа.

Успява да се конкурира успешно с останалите, тъй като предлага различни услуги. Към портфейла могат да се свържат до 20 броя виртуални карти Visa и Mastercard, както и до 5 дебитни карти iCard Visa, което е доста повече от останалите дигитални портфейли, които предлагат само по една. Три от дебитните карти могат да бъдат за семейство и приятели. Първите две виртуални карти са безплатни, но издаването на допълнителни е удобно, за да се диверсифицират разходите – например една виртуална карта може да се използва за отделни онлайн услуги, за които сме се абонирали, или за пазаруване от отделни сайтове. Дебитните карти пък могат да се издават за различни валути, които да се ползват при пътувания. Така е по-безопасно и се минимизират разходите за обмен на валута. Обслужването на сметката е безплатно, независимо дали има, или не издадена карта, преиздаването на дебитните карти и двете безплатни виртуални карти също не се заплаща. Няма месечни такси, такса за откриване на сметка, за плащане на ПОС терминал или за онлайн покупки. Много по-евтини са таксите за парични преводи - в български левове те са 1 лв., а за чужбина - 1,99 лв. Тегленето в брой от банкомат в рамките на ЕС е с такса 4 лв.

Картите могат да се захранват в брой в над 150 локации като бензиностанциите ОМВ, през каси на FastPay, както и през собствените банкомати на iCard. Портфейлите позволяват и плащане с операционната система Android, QR код или чрез NFC аксесоари. Те са удобни за носене навсякъде и са свързани със сметка в iCard и черпят от баланса ѝ. Друго предимство е възможността да се плащат битови сметки, навлиза и услугата за плащане на данъци, като за момента тя е достъпна само за заплащане на данъчни задължения към община Варна. Всички клиентски карти за лоялност с отстъпки към различни компании могат да се дигитализират.

Нестандартна услуга е и GiftCard - подаръчни карти, които се предлагат във физически и виртуален вариант. Те са алтернатива на подаряването на пари и могат да се захранват със стойност между 10 и 1500 лв., които да се изхарчат за всякакви покупки онлайн или на ПОС терминал във всички страни по света.

Дигиталните портфейли все още не са силно разпространени сред българските потребители - 1/3 са чували за тях, показва проучване. iCard е на второ място сред познатите варианти с 13% разпознаваемост. Но 65% от анкетираните са склонни да я използват основно заради възможността да плащат с телефона си, да извършват безплатни парични трансфери между iCard потребители, както и да използват виртуални карти за онлайн пазаруване.

Потребителите се отнасят най-резервирано към банковите преводи и подаръчните карти. Основната причина хората да не искат да ползват картата е усещането, че тя не е подходяща за тях или просто смятат, че нямат нужда от нея. Слабата информираност за продуктите и липсата на увереност, че ще се справят с операциите, също възпират потребителите. Проучването показва още, че при избора на сметка и на продукт тип „дигитален портфейл“ репутацията и познатостта на компанията също играе роля, както и технологичната защита - на информацията, трансакциите, наличието на ПИН код и защитен код при плащане, пръстов отпечатък.

Възможно е захранване в брой в над 150 локации.
Възможно е захранване в брой в над 150 локации.