"Ханделсблат": Турското автомобилно лоби оказва натиск върху VW за завода

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875245 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Водещи турски политици и лобисти от турския автомобилен сектор търсят пряк контакт с ръководителите на германския концерн Фолксваген (Volkswagen) чрез представителството на работниците в компанията в опит да наклонят решението за новия завод в своя полза, пише германският в. "Ханделсблат".

Очакваме от Фолксваген да вземат решение на икономически, а не на политически основания, заяви турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк пред германското издание и други медии.

Предложихме на синдиката, който представлява работещите в турската автомобилна промишленост, да разговаря неформално със синдиката във Фолксваген, тъй като чухме, че те не искат компанията да се установи в Турция, посочи Баран Челик, президент на турския Съюз на износителите от автомобилната промишленост, предава БТА.

Германският концерн замрази плановете си построяване на нов завод в Турция след инвазията на Анкара в Сирия на фона на силната международна критика срещу турските действия.

Представители на политическите и икономическите среди на Турция се опитват да засилят натиска върху компанията да вземе положително решение за изграждане на производствени мощности в западната част на страната. Новият завод би могъл да осигури работа на 4000 души след 2022 г. и да произвежда до 300 000 коли годишно.

"Показахме на Фолксваген, че Турция е страна, предлагаща много възможности", каза Варанк, избягвайки да отправя пряка критика към автомобилостроителя.

Според нас политиката и търговията не бива да се смесват, допълни той.

Министърът потвърди, че продължават да се водят разговори с турската страна, а синдикатите от двете страни поддържат контакти.

„Фолксваген груп” ще реши до края на годината дали ще строи нов завод в Турция, стана ясно след заседанието на управителния съвет на компанията във Волфсбург, предаде ДПА.

Решението за реализация на мащабния проект край Измир беше замразено заради спорната (и остро осъдена от ЕС) военна операция на южната ни съседка в Сирия, предава bTV.

Появилата се в публичното пространство информация по темата до тогава показваше, че Турция е надделяла в надпреварата с България за приемането на многомилиардната инвестиция.

Проектът щеше и да помогне на отслабналата турска икономика, отбелязва ДПА.