Бившата посланичка на САЩ в Украйна даде показания по делото за импийчмънт срещу Тръмп (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875494 www.24chasa.bg
Мари Йованович Снимка 112.international

В Камарата на представителите на САЩ днес беше вторият ден на откритите показания по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Пред конгресмените застана ключов свидетел - опитният кариерен дипломат, бившата американска посланичка в Украйна Мари Йованович, чийто мандат бе внезапно прекратен от президента, предаде Асошиейтед прес.

Откривайки днешната сесия, председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф - един от главните противници на президента и централна фигура в кампанията за импийчмънт срещу него, каза, че Йованович е била "охулена и изтласкана настрана", защото е заела "твърде последователна позиция срещу корупцията за някои хора и тази позиция й е създала врагове".

"Стана ясно, че президентът Тръмп искаше тя да бъде отстранена", заяви Шиф.

Още в предишните си показания на 11 октомври при закрити врата Йованович каза пред конгресмените, че Тръмп я е отстранил въз основа на "необосновани и фалшиви твърдения на хора с явно съмнителни мотиви", предаде БТА. Според запознати тя очевидно е визирала личния адвокат и пратеник на Тръмп Руди Джулиани, който по онова време м.г. се е опитвал да убеди президента на Украйна Володимир Зеленски да започне разследване срещу вероятния съперник на Тръмп в президентските избори догодина Джо Байдън и срещу неговия син. Тогава Йованович също така отрече обвиненията на приближени на Тръмп, че е била нелоялна към президента и добави, че не знае с какви мотиви Джулиани я атакува.

После в разговор със Зеленски Тръмп нарекъл Йованович "лоши новини" и посочил, че "й предстоят някои неща", според резюме на разговора, предоставено от Белия дом. Зеленски отвърнал на Тръмп: "Съгласен съм с вас на 100 процента", че тя е "лош посланик".

В днешните си показания, предавани на живо по много световни телевизии, Йованович каза, че като посланик в Украйна не е изпълнявала "никакви други задачи, освен да работя за външнополитическите цели" на САЩ. Конгресмените чуха от нея, че е станала "жертва на кампания за дезинформация, за което са били използвани "неофициални задкулисни канали", което е довело до отстраняването й от поста в Украйна. Тя отбеляза, че "продължава да се изненадва", че американци са си партнирали с "украинци, предпочитащи да играят по старите корупционни правила", настоявайки за нейното уволнение.

Йованович изрази тревога, че високопоставени служители в Държавния департамент не са я защитили от атаките на президентските хора, включително и от Джулиани, който повел "кампания за очерняне" срещу нея, довела до уволнението й. "Тези събития трябва да разтревожат всички в тази зала", каза опитната дипломатка. "Те бяха от полза за тъмни интереси по света, които разбраха колко е лесно да бъде отстранен един американски посланик, който не им дава онова, което искат", допълни тя.

"Дори и сега онемявам, като си спомням това", добави Йованович, цитирана от АП.

Агенцията припомня, че Йованович е дъщеря на имигранти, избягали от бившия Съветски съюз и от нацистка Германия и че тя има 33-годишна дипломатическа кариера, била е посланик с три тежки назначения, преди да дойде в Украйна през 2016 г.

В днешните си показания Йованович отрече всички обвинения срещу нея, включително че била на страната на Хилари Клинтън срещу Тръмп на изборите през 2016 г., и че разпространила подписка, в която се призовават украинските власти да не предприемат съдебно преследване срещу бившия главен прокурор на страната Серхий Луценко, като нарече това обвинение "изфабрикувано".
АП припомня, че в предишните си закрити показания Йованович е обвинила Джулиани, че е отворил "нерегламентиран канал" извън нормалните дипломатически канали в отношенията САЩ-Украйна. Запитана тогава дали някой в Държавния департамент, след като там били запознати с тази несвойствена роля на Джулиани, се е опитал да го спре, тя е отвърнала: "Не мисля, че те смятаха това за възможно".
Йованович днес дори заговори за "криза в Държавния департамент", като посочи, че външнополитическото ведомство на САЩ било "разграждано отвътре в едно конкурентно и сложно време на световната арена".

Президентът Тръмп пусна серия от туитове по този повод. В един от тях той написа, че "където и да отиде Мари Йованович, нещата тръгват на зле". Той припомни, че тя е дебютирала кариерата си в Сомалия и допълни: "И вижте как свърши това". После в друг туит Тръмп добави, че "президентът на САЩ има абсолютното право да назначава посланици".

Председателстващият на днешната открита сесия Адам Шиф не пропусна да реагира на тези туитове на президента, предаде Ройтерс. "Точно в този момент президентът Тръмп гледа (по телевизията) слушанията в Камарата и отправя в Туитър безпочвени нападки срещу посланик Йованович. Това е сплашване на свидетел в реално време и ние не можем да приемем това", каза демократът Шиф.

Той запита Йованович за нейната реакция на президентските туитове. Тя отговори, че те са "много сплашващи". Конгресменът-републиканец Джим Джордан обаче отрече всякакъв намек, че туитовете на Тръмп може да се смятат за сплашване на свидетел. "Свидетелят дава показания. Тя дори не би разбрала за цитата, ако Шиф не го беше прочел", каза той.

Според конгресмена-демократ Ерик Суолуел, член на комисията по разузнаването, обаче, че тези нападки на Тръмп могат да се смятат за отделен член от обвинението срещу него за обструкция (възпрепятстване на разследването), отбелязва Ройтерс.

Републиканците също реагираха на днешните показания на Йованович. Най-високопоставеният републиканец в комисията, председателствана от Шиф - Девин Нунес, окачестви слушанията като един "целодневен телевизионен спектакъл". Той обвини демократите, че разчитат само на косвени показания от свидетели, които знаят за действията на Тръмп от втора ръка.

Нунес отново настоя да бъде изслушан анонимният разобличител, който пръв подаде сигнала за въпросните телефонни разговори на президента Тръмп с украинския му колега, които са в центъра на разследването за импийчмънт.
"Тези слушания изобщо не трябваше да ги има", каза Нунес.