Стефан Данаилов излязъл от комата. Стоянка Мутафова вече във ВМА - при Ламбо

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875680 www.24chasa.bg
СТЕФАН ДАНАИЛОВ

97- годишната актриса претърпя животоспасяваща операция през октомври в болница “Лозенец”

Стефан Данаилов е излязъл от медикаментозната кома и е в съзнание. Добрата новина съобщи синът му Росен Цанков.

Легендата на българското кино и театър обаче остава на апаратно дишане в реанимацията на Военномедицинска академия, стана ясно от думите на Росен пред bTV.

Данаилов беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове. По-рано - на 9 октомври, той вече бе постъпил за лечение във военна болница след усложнения от вирус. Впоследствие разви дихателна недостатъчност, бе интубиран и се наложи да бъде поставен в медикаментозна кома и да се изтегли събраната вода в дробовете му.

Цялата сага на Ламбо с болниците тази година започна през август. Тогава Мастера, както с любов го наричат всичките му студенти, си счупи крака по време на ваканцията си в Приморско. Паднал лошо в апартамента си там, в който кара летата от години. Беше откаран в болница “Бургасмед” и след консултации с проф. Андрей Йотов и ортопедите от Бургас му бе направена операция на място съвместно от двата екипа.

След смяната на шийката на тазобедрената става Ламбо дори се върна сцената с пиесата “Актрисата”, в която си партнира с Аня Пенчева. После мина допълнителни изследвания в болница “Софиямед” и му беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Но както “24 часа” разказа преди седмица, истинският проблем на големия актьор е онкологичното му заболяване. Стефан Данаилов има голяма метастаза в белия дроб от лимфома. Това коварно онкозаболяване се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. Данаилов страда от тежката болест от 2013 г. Преди 6 години засегнатият лимфен възел на Ламбо е в областта на корема, после беше в ремисия. Сега обаче е установено много голямо образувание в лимфен възел в областта на белия дроб, което именно затруднява дишането.

75-годишният актьор има и много придружаващи заболявания на възрастта - паркинсонизъм, ставни проблеми, високо кръвно плюс скорошното счупване.

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова е била преместена в реанимацията на Военномедицинска академия в четвъртък през нощта. От близо 4 седмици тя лежеше в Университетска болница “Лозенец”, известна още като бившата Правителствена.

От ВМА потвърдиха пред “24 часа” и лаконично коментираха, че правят всичко възможно за лечението ѝ.

97-годишната актриса беше оперирана след възпаление на жлъчката в болница “Лозенец”. Болната жлъчка бе отстранена, но Мутафова развила животозастрашаващ сепсис. Тя поддържаше висока температура. С много усилия от страна на екипа на болницата и подходящите атибиотици кризисната ситуация бе овладяна.

Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева-Муки е постоянно около нея и също потвърди, че Мутафова е в реанимацията на ВМА, но не пожела да коментира състоянието на легендарната актриса към този момент.

Операцията по отстраняване на жлъчката, която легендата претърпя на 21 октомври, продължила 3 часа.

“След операцията беше много адекватна. Говореше и първото, което ми каза, беше: “Обичам те!”, разказа в края на октомври за “24 часа” дъщеря ѝ Мария.

Не след дълго обаче състоянието на актрисата се влошава. Свързват я към дихателен апарат и вдига температура, която в продължение на 10 дни не спада под 38 градуса.

Това е третото влизане в болница за 97-годишната актриса за тази година. В началото на юни тя премина през лека операция за поставяне на пейсмейкър, който многократно подобрява състоянието ѝ. Преди това пък се наложи пак да мине през Правителствена заради оплаквания от силни болки в кръста.