Учебниците в облак от 2021 г., плащат на учителите по 160 лв. на електронен урок

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875725 www.24chasa.bg
СНИМКА: Лилия Петкова

160 лв. на електронен урок

Ще ги ползват 220 хил.

българчета у нас и по света

До 16 месеца - или от началото на 2021 г., трябва да е готова облачна платформа за отворени образователни ресурси, която да може да се тества в системата на средното образование. Тя ще бъде достъпна за всички ученици. Преподаватели трябва да разработят над 10 000 единици дигитално учебно съдържание.

Всеки урок, помагало, филм, тест или игра ще се валидира от учители или университетски преподаватели. Публикуван в облака за безплатно ползване урок ще се плаща по 160 лв. на учителите или колективите, за да бъдат стимулирани да използват дигитални технологии. Съдържанието ще е достъпно както за учениците в страната, така и за българските училища в чужбина.

Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева при официалното представяне на проекта “Образование за утрешния ден” на ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът е най-мащабният в средното образование, стойността му е 105 млн. лв., а продължителността - 3 години. Очаква се да обхване 220 000 деца и ученици и близо 27 000 педагогически специалисти в общо 1940 училища и 60 детски градини в цялата страна.

23 млн. лв. ще бъдат отделени за купуване на оборудване и техника - учебни комплекти за обучение по природните науки и математика, лаптопи, мултимедийни дъски, дисплеи, проектори. Значителна част от проекта е насочена към обучението на учителите как да създават дигитално учебно съдържание, за програмиране, киберсигурност, защита на интелектуалната собственост.

Още през втория срок на тази учебна година ще тръгнат занимания по интереси по ключови дигитални умения и по компютърно моделиране/кодиране от 1-и до 12-и клас, като се очаква да се обхванат 60 000 ученици.

МОН вече стартира и проекта “Активно приобщаване в системата на предучилищното образование”, който трябва да повиши обхвата и посещаемостта в детска градина на деца на 3 и 4 г. За първи път от началото на учебната година се прави допълнително обучение по български език за деца от малцинствени групи, обхванало около 11 хил. деца. Проектът е за 82,5 млн. лв.

Медиатори ще уговарят социално слаби семейства да пращат редовно децата си на градина. Ако останат и в предучилищна, на градините ще се възстановяват разходите за посещението на тези деца с пари по проекта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266