Учебниците в облак от 2021 г., плащат на учителите по 160 лв. на електронен урок

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875725 www.24chasa.bg
СНИМКА: Лилия Петкова

160 лв. на електронен урок

Ще ги ползват 220 хил.

българчета у нас и по света

До 16 месеца - или от началото на 2021 г., трябва да е готова облачна платформа за отворени образователни ресурси, която да може да се тества в системата на средното образование. Тя ще бъде достъпна за всички ученици. Преподаватели трябва да разработят над 10 000 единици дигитално учебно съдържание.

Всеки урок, помагало, филм, тест или игра ще се валидира от учители или университетски преподаватели. Публикуван в облака за безплатно ползване урок ще се плаща по 160 лв. на учителите или колективите, за да бъдат стимулирани да използват дигитални технологии. Съдържанието ще е достъпно както за учениците в страната, така и за българските училища в чужбина.

Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева при официалното представяне на проекта “Образование за утрешния ден” на ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Проектът е най-мащабният в средното образование, стойността му е 105 млн. лв., а продължителността - 3 години. Очаква се да обхване 220 000 деца и ученици и близо 27 000 педагогически специалисти в общо 1940 училища и 60 детски градини в цялата страна.

23 млн. лв. ще бъдат отделени за купуване на оборудване и техника - учебни комплекти за обучение по природните науки и математика, лаптопи, мултимедийни дъски, дисплеи, проектори. Значителна част от проекта е насочена към обучението на учителите как да създават дигитално учебно съдържание, за програмиране, киберсигурност, защита на интелектуалната собственост.

Още през втория срок на тази учебна година ще тръгнат занимания по интереси по ключови дигитални умения и по компютърно моделиране/кодиране от 1-и до 12-и клас, като се очаква да се обхванат 60 000 ученици.

МОН вече стартира и проекта “Активно приобщаване в системата на предучилищното образование”, който трябва да повиши обхвата и посещаемостта в детска градина на деца на 3 и 4 г. За първи път от началото на учебната година се прави допълнително обучение по български език за деца от малцинствени групи, обхванало около 11 хил. деца. Проектът е за 82,5 млн. лв.

Медиатори ще уговарят социално слаби семейства да пращат редовно децата си на градина. Ако останат и в предучилищна, на градините ще се възстановяват разходите за посещението на тези деца с пари по проекта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов