Косьо, братът на криптокралицата Ружа, призна вина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875848 www.24chasa.bg
РУЖА ИГНАТОВА

Може да получи 90 г. затвор

Константин Игнатов, брат на издирваната “кралица на криптовалутата” Ружа Игнатова, е признал ролята си в изграждането на финансовата пирамида “УанКоин”, свързана с едноименната криптовалута, и е пледирал виновен по няколко обвинения, сред които пране на пари и измама, съобщи Би Би Си.

Игнатов беше арестуван на летището в Лос Анджелис през март. На 4 октомври той сключил с властите извънсъдебно споразумение, оповестено едва на 12 ноември. Срещу него няма да се повдигат повече обвинения за престъпление заради ролята му в “УанКоин”.

Българинът все още не е осъден, но може да получи до 90 години затвор за ролята в схемата, която завлече стотици инвеститори. От тях са били събрани около $ 4,4 млрд., припомня Би Би Си. Според британската медия базирана в България организация, която стои зад компанията “УанКоин”, продължава дейността си и отрича всякакви нарушения.

В документа от споразумението се казва, че сътрудничеството на Игнатов с властите може да разкрие дейности на лица, които може да използват насилие срещу него и семейството му. Така че братът на Ружа може да кандидатства да бъде включен в американската програма за защита на свидетелите и да му бъде предоставена нова самоличност.

Константин Игнатов е бил свидетел и по делото на американския адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на част от приходите на “УанКоин”. Скот отрича вината си.

По време на този процес Игнатов казал, че сестра му Ружа е живеела в София, преди да изчезне. Тя смятала критиците на компанията за “хейтъри” и казвала, че е много уморена. Освен това се страхувала, че някой от приближените ѝ ще я предаде на ФБР. Ружа Игнатова помолила брат си да ѝ купи самолетни билети за Виена и след това за Атина. Той не бил говорил с нея от изчезването ѝ. Наел частен детектив, да я търси, но всичко било безуспешно.