Починалото в “Пирогов” момченце било с обрив, в детската болница нямало легла, умира за часове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7875986 www.24chasa.bg
Министър Кирил Ананиев разпореди проверка в трите болници, в които е преглеждано момченцето. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

- Здравният министър нареди проверка в 3 лечебни заведения

- 3-годишното дете е закарано в “Пирогов” почти мъртво

- Една от версиите е, че е получило сепсис - отравяне

на кръвта от бактерия или вирус

Сепсис е вероятната причина, която може би е довела до смъртта на 3-годишното дете, за което в петък стана ясно, че е починало в “Пирогов” ден по-рано.

Здравният министър Кирил Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - “Пирогов”, университетската “Лозенец” и специализираната детска болница “Проф. Иван Митев”.

Причината е, че момченцето е преминало и през трите, преди да се стигне до фаталния край.

“Изразявам съболезнования на родителите. Назначил съм незабавна проверка на случая в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и, ако наистина се установи някакво нарушение, може да бъдете сигурни, че ще има наказани”, обяви Ананиев.

За случая разказаха самите родители в писмо до Би Ти Ви.

“Пише ви един съсипан родител, чието

3-годишно

детенце бе убито

от лекарска

небрежност,

егоцентризъм

и високомерие”,

започва то. В него разказват, че завели детето си в четвъртък сутринта в детската болница “Проф. Иван Митев”. По информация на “24 часа” то било с обрив, но без температура и се движело свободно.

В педиатрията обаче чакали 2 часа, но лекарите не им обърнали внимание. Състоянието на детето започнало обаче да се влошава и тогава решили да отидат в болница “Лозенец”, разказват те. 

Прегледът на детето продължил 10-15 минути и му било назначено домашно лечение.

У дома обаче състоянието на момченцето продължило да се влошава и родителите решили да направят втори опит, като го заведат в педиатрията. Отново им се наложило да чакат 2 часа.

“Приеха ни в 15 часа и

два часа

водихме

административни

спорове да го

прегледат

и приемат”,

пишат те в писмото си.

Според зам.-директора на педиатрията доц. Димитър Калайков обаче забавяне нямало, а в регистрите на болницата не фигурира детето да е идвало два пъти. 

“Детето е регистрирано в приемния журнал в 12,20 ч на обяд в четвъртък. Наложило се е да изчака известно време, защото

в същото време

приемахме друго

тежко дете и

търсехме място

за него

Прегледано е в приемния кабинет, назначени са му изследвания, снета му е анамнеза и след като е намерено легло, в 14,10 часа е прието”, коментира той пред “24 часа” .

По думите му два часа след като момченцето е прието вече в болницата, състоянието му рязко се влошава, въпреки че преди това не е било животозастрашаващо.

“Каква е причината, трудно може да се каже. Постепенно се появява и дихателна недостатъчност, която се задълбочава. През цялото време му се прилага лечение, но след като след 4 часа състоянието му не се подобрява, а нашите възможности се изчерпват, детето е преведено в “Пирогов”, защото там имат противошокова зала и могат да направят още нещо”, каза още доц. Калайков. 

Момченцето обаче почива.

Инфекция с

коксаки вирус е

първоначалната

хипотеза

за смъртта

на детето.

Най-често коксаки инфекцията протича с грипоподобни симптоми и минава без специфично лечение.

Проф. Тодор Кантарджиев: Доказахме риновирус

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

В материала от 3-годишното дете, починало в “Пирогов", е доказан риновирус. Изследването е направено в референтната лаборатория по респираторни инфекции и грип на 15 ноември - ден след смъртта на момченцето.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, главен координатор на Експертния съвет по микробиология към здравното министерство.

Понякога тези вируси могат да причинят тежка пневмония, обясни проф. Кантарджиев. 

Риновирусите, които от 2 месеца се изолират в лабораторията, за което “24 часа” писа, са от групата на ентеровирусите, които се предават не толкова с пръски, а чрез ръцете.

След контакт с вируса, пипайки се по устата, носа или очите, човек буквално ги доставя в лигавиците. От този момент до изявата на симптомите минават не повече от 2-4 дни. Риновирусите “не се боят” от хигиенни средства на алкохолна основа. Затова се препоръчва да се използват мокри кърпички, съдържащи хлорхексидин, предупреди в публикацията проф. Кантарджиев.

На въпрос дали е резонно предположението за усложнения след инфекция с коксаки вирус, професорът отговори, че в Националната референтна лаборатория по ентеровируси на НЦЗПБ за последно коксаки вирус е бил доказан през месец май. Патогенът е открит в материал от тежко болно дете, изпратен от една от столичните болници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко