Спряха детските на 28 хил. ученици заради неизвинени отсъствия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7876688 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

На близо 28 хил. ученици са спрени детските заради натрупани неизвинени отсъствия от класната стая от началото на годината до края на септември. Това показва статистиката на агенцията за социално подпомагане.

През първите девет месеца на годината 3200 деца са останали без надбавки, защото не са посещавали задължителна предучилищна група повече от три дни.

За този период общо 659 хил. семейства са получили месечни помощи за деца.

Доходните критерии ще бъдат отново два. За да получат пълен размер на детските семействата трябва да са с доходи до 400 лв.на човек. Така на семействата с едно дете се дават 40 лв. На тези с две - 90 лв., а за семейства с три деца - 135 лв. Тези с доходи от 400,01 до 500 лв. на човек пък получават 80% от пълния размер на помощта. Например семейство с едно дете взема 32 лв., а с две - 72 лв.

Досега детските се спираха за месец при натрупани 5 неизвинени отсъствия. А от тази учебна година санкциите ще са по-сериозни и ако ученик направи 5 неизвинени отсъствия от час за месец, то семейството му да не получава детски цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина 3 дни без уважителни причини. Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок. През първите девет месеца на годината общо 31 844 първокласници са я получили.