36% по-малко дни с мръсен въздух в София за 6 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7878349 www.24chasa.bg
ЙОАНА ХРИСТОВА

36% по-малко превишения на фини прахови частици в София са регистрирани за първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2018 г. Това съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова.

“На сайта на Столичната община в реално време всеки може да види данни от автоматичните станции на Изпълнителната агенция по околна среда. Вече текат тестове на 22-та нови сензора, които са част от първата общинска мониторингова система. До края на годината данните от тях също ще са публични в реално време”, обясни Христова пред Нова тв.

Общината разработва и приложение за мобилни телефони за по-лесен достъп до данните за качеството на въздуха.

“Столичният кмет Йорданка Фандъкова защити два проекта за над 40 млн. лева, с които безплатно ще бъдат подменени отоплителните инсталации на 20 хил. домакинства с по-екологично отопление”, каза Христова.

Общината ще засили проверките за нерегламентирано изгаряне на гуми, разширява се системата за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми, ще има повече контейнери за събиране на текстил. Проверки ще се правят и на строителните обекти за непочистена ходова част на камионите и техниката.

Както вече Фандъкова съобщи преди няколко дни, за 2020 г. общината планира да увеличи средствата за миене на улици като мярка за по-чист въздух.

Кметството ще се съобрази и с разпореждането на съда по делото за мръсния въздух данните за замърсяванията да се публикуват и във фейсбук страницата на общината. (24часа)