Сортирането на отпадъци се прилага вече в 237 града на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7878507 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Общо 237 града в Китай са въвели схеми за сортиране на отпадъци, доказателство, че страната продължава да следва зеления начин на живот, сочат властите.

Разделното събиране на отпадъци е въведено в 54% от жилищните квартали на 46 града, в които то е задължително до края на 2017 г. В 14 от тях над 70% от кварталите в съседство също са последвали практиката, сочат данни на Министерството на жилищното строителство и градското и селско развитие.

Трийсет града в Китай са въвели правила за сортирането на отпадъци, други 16 в момента обмислят съответно законодателство по въпроса.

Министерството прекласифицира битовите отпадъци от осем категории в 11 в ревизиран стандарт за сортиране на отпадъци в петък и пусна мини приложение, достъпно от смартфон, за да популяризира новата категоризация.

Китай се ангажира с установяването на базова система от закони и наредби върху сортирането на отпадъци до края на 2020 г. От началото на тази, разделното събиране на боклук във всички градове на провинциално ниво и нагоре бе насърчено, след като вече бе изпробвано в 46 града.