Паси: Визитата на Борисов в САЩ е в отговор на покупката на F-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/7878595 www.24chasa.bg

Американците са свикнали на протоколна свобода, каза той за кадрите, на който премиерът прегръща Херо Мустафа

Визитата на Борисов в САЩ идва като отговор за покупката на изтребителите F-16, каза по Би Ти Ви президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Той допълни, че подобна визита е знак за благодарност за свършеното.

Според Паси, чрез темата за изтребителите F-16 се повдига и въпроса за сферата сътрудничество в сферата на космонавтиката, авиокосмическата област както и възможност за участие в проекти на NASA. Друг казус, който може да се разисква е засилването на взаимоотношенията в областта на отбраната, а с оглед стартирането на 5G мрежата в Китай, страната ни трябва да търси сътрудничество със Съединените щати в посока изграждане на 5G мрежа, каза още той.

Според него при достатъчно въображение, може да се предложи на САЩ да купят остров и АЕЦ Белене, което може да доведе до мащабни изследвания в областта на ядрената сфера, водеща до постижения с Нобелови награди. Или Тръмп да построи Тръмп Тауър в България, или да се снима във филм в киноцентъра в Бояна. Тръмп е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща, каза Соломон Паси.

За широко коментираните кадри, на които премиерът Бойко Борисов прегръща посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа Соломон Паси каза: След като американската страна не е реагирала, значи няма преминаване на границата. Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали с протоколна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка - дали това ще бъде визита със снимка за спомен или пълнокръвна визита с добре напълнена кошница. Протоколът е нещо като котката - няма значение дали е черна или бяла, важното е да лови мишки, каза Паси.

Той подчерта, че новата посланичка на САЩ Херо Мустафа е напълно подготвена за позицията си.