Джонсън на парти с агент от КГБ след среща на върха на НАТО за случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7878892 www.24chasa.bg
Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Борис Джонсън се е срещал с бивш агент на КГБ на противоречиво празнично събитие, два дни след среща на върха на НАТО, фокусирана върху Русия, разкрива Observer, цитиран от Guardian.

Премиерът Джонсън, по това време министър на външните работи, се вижда руския бизнесмен и милиардер Александър Лебедев, чието семейство притежава британските вестници "Indipendent" и "Evening Standard", след среща на министрите на външните работи в Брюксел в контекста на отравянето на бившият руски агент Сергей Скрипал.

Срещата им се състои на разточително парти в дворец в италианския град Перуджа през април 2018 г., месец след атаката с "Новичок' в Солсбъри, а организатор на събитието е синът на Лебедев - Евгени.

Срещата с Евгени бе потвърдена пред "Guardian", но Александър Лебедев отрича да се е срещал с Джонсън.

Въпреки това, говорител призна, че срещата между Джонсън и бившият агент Лебедев се е състояла, но настоя, че няма нищо отвъд обичайното в ситуацията. 

"Той често ходи в Италия да отсяда при сина си. Доста често е в Европа и през годините се запозна с повечето приятели на Евгени, така че няма нищо необичайно в тази среща", заяви говорител на Александър Лебедев.

59-годишният медиен магнат, чийто стаж в КГБ е добре документиран,  многократно се противопоставя на санкциите срещу Русия, определяйки ги като смешни и неефективни.

Разкритието идва в момент, когато Даунинг Стрийт е под натиск заради забавянето на публикуването на разузнавателен доклад върху опасностите на Острова, идващи от незаконни руски дейности.