Добрев: За първи път от 1995 г. насам БСП обърна тенденцията за ниски резултати на местни избори (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7878999 www.24chasa.bg
Кирил Добрев СНИМКА: Архив

Зам.-шефът на БСП благодари на всички съпартийци, които водят вътрешнопартийна кампания, защото така поддържали в кондиция кандидатите, за да постигнат този резултат

ПЕС трябва да вземе отношение за честността на изборния процес в България, пише в доклада на "Позитано"

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен. Този извод направи зам.-шефът на БСП и председател на червения щаб Кирил Добрев в доклада за представянето на партията на изборите пред Националния съвет.

Входът на БСП за местната власт е през областните градове, коментира Добрев.

Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди души, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 г. БСП спечели на първи тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе, отчете Добрев.

В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 9 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Млаост". През 2015 г. БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.

"ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно", подчерта Добрев. Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори. "Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС ще бъдат повече", подчерта зам.-шефът на БСП.

През последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата, отчете Добрев. "Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, допълни Кирил Добрев и даде примери като Нови Пазар, Хасково, Дряново и др.

Той благодарил на всички кандидати които се борили "от сърце в тази “игра” без правила, без значение дали спечелиха или загубиха". Всички вие заслужавате признание и респект за усилената работа, за възтановяването на позициите на БСП и за изстраданите победи и загуби, казал Добрев.

Зам.-шефът на БСП благодари и на всички свои съпартийци, които "нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната". Вие успяхте да поддържате в кондиция всички онези кандидати, заедно с техните организации и предизборни щабове, за да постигнат този резултат, който днес имаме, казал той.

Наложително е ПЕС да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България, е записано в доклада на "Позитано" 20. От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия. Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация, обясни Кирил Добрев.

"Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени", попита той. И подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне лявата група в парламента при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес. Това трябвало да стане незабавно, преди следващите национални избори. Социалистите обмислят организирането на редица публични дискусии в тази посока, където да бъдат поканени и представители на граждански и неправителствени организации, които следят от години изборния процес. "650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко трябва да станат, за да разберем, че така повече не може да се продължава? Че този начин на гласуване деформира най-много местните изборни резултати", попита Добрев.

"БСП ще продължи да отстоява правото на всеки български гражданин да упражни своя вот и да бъде сигурен, че той няма да бъде манипулиран. Инициирането на дискусия по повод машинното гласуване и възможността да бъде включено в изборния процес не бива да закъснява, а даже напротив. Подобни публични разговори могат да бъдат проведени с други политически сили, които имат същите разбирания за подобен тип гласуване, както и привличането на граждански и неправителствени организации, които пряко наблюдават изборните процеси в България и могат да бъдат полезни със своята експертиза", коментира още зам.-шефът на партията.