Документи разкриват китайските репресии на срещу уйгурите и мюсюлманите в Синцзян

https://www.24chasa.bg/novini/article/7879114 www.24chasa.bg
Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс

Голям брой документи на китайското правителство, изтекли в медиите, разкрива подробности за репресиите срещу уйгурите и мюсюлманите в западната провинция Синцзян при управлението на президента Си Цзинпин, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според експерти на ООН и активисти, най-малко 1 млн. уйгури и членове на други предимно мюсюлмански малцинства са задържани в лагери в Синцзян, което доведе до остри осъдителни реакции от САЩ и други страни, припомня агенцията.

Документите, са изтекли благодарение на "член на китайската политическа върхушка". Те показват как Си е произнесъл серия от речи пред високопоставени служители по време на и след своето посещение в Синцзян през 2014 г., след като при нападение на уйгурски екстремисти на железопътна гара там бяха убити с ножове 31 души, посочва Ройтерс. В изказванията си китайският президент призовал за "безпощадна борба" срещу "тероризма, инфилтрирането и сепаратизма", прибягвайки до "оръжията на народно-демократичната диктатура", допълва Франс прес.

Според документите страховете на китайското ръководство били задълбочени от терористични атаки в други страни и от изтеглянето на американските войски в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Не е ясно как документите, наброяващи 403 страници, са били събирани, пише "Ню Йорк таймс". Пекин отрича каквото и да е малтретиране на уйгурите и казва, че им предоставя професионално обучение, което да спомогне за изкореняване на ислямския екстремизъм и сепаратизъм и за усвояване на нови професионални умения, предаде БТА.

Китайското външно министерство досега не е отговорило на запитване на Ройтерс за коментар. В изтеклите документи се обяснява още как съответните служители са инструктирани да обясняват на завръщащи се у дома студенти, че членовете на техните семейства са били отведени за обучение. Отбелязва се още, че изпълнението на тази програма е срещнало съпротива от някои местни служители. Става ясно също така, че лагерите за интерниране бързо са се разраснали след назначаването на Чън Цюанго през август 2016 г. за партиен шеф провинцията. Чън възприел твърд курс на потушаване на съпротивата срещу управлението на комунистическата партия още по време на предишното си назначение в Тибет.