Задържаните украински кораби напуснаха пристанището в Керч и ще бъдат предадени на Киев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7879322 www.24chasa.bg
Задържаните украински кораби СНИМКА: Ройтерс

Украинските катери „Бердянск“, „Никопол“ и влекачът „Яна Капу“, задържани през ноември 2018 г. от руските сили в Черно море, напуснаха пристанището в Керч, ескортирани от руски кораби, предава РИА Новости.

Tова заяви за руската агенция военен източник от Крим.

Според събеседника на агенцията, катерите и влекачът ще бъдат предадени на украинската страна в неутрални води.

"Корабите ще отидат до мястото на срещата без военен конвой, нашите териториални води минават по полуострова и не е необходима допълнителна сигурност“, каза Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума от Севастопол.

По-рано одеското издание "Дума" съобщи, че Киев е изпратил няколко кораба, които да посрещнат задържаните плавателни съдове. Според съобщенията в медиите, размяната ще се извърши в морето, на около 60 мили от Одеса, съобщава Фокус.

Според Москва през ноември 2018 г. трите кораба от украинския флот са навлезли в руски води и са извършили опасни маневри, без да отговорят на исканията на Москва.

На борда им са се намирали 24 военнослужещи. Граничните сили на Москва тогава задържаха корабите и екипажите им, на които бяха повдигнати обвинения в нарушаването на държавната граница на Русия.

Впоследствие, след споразумение с Киев те бяха освободени като част от размяната на задържани и осъдени лица, извършена през септември 2019 г.

По-рано украинският външен министър Вадим Пристайко заяви, че украинските военни са готови да посрещнат своите кораби.