Албин Курти: Не е нужно да се ускоряват преговорите между Белград и Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7879569 www.24chasa.bg
Албин Курти Снимка: Личен профил във фейсбук

Лидерът на движението Самоопределение и кандидат за премиер на Косово Албин Курти заяви, че в този момент не е необходимо да се ускоряват преговорите между Белград и Прищина.

В интервю за черногорския вестник "Побиеда" Курти каза, че вместо това приоритет би трябвало да бъде разговорът за това какво е постигнато досега в преговорите и какво предстои.

Той обяви, че ще ръководи екипа за преговори на Косово, в който ще влязат членове на правителството, на опозицията и независими експерти, предаде БТА.

"Сърбия е дължна на Косово за агресията и окупацията, дължи ни военни репарации, пенсионен фонд и спестяванията на гражданите в банките, които отнеха. Никога не са ни връщали артефакти на нашето културно наследство, никога не предадоха заподозрените във военни престъпления. Нека да започнем от нашите искания и да видим какво ще ни предложи Сърбия", каза Курти.

Той също така отхвърли идеята за размяна на територии, защото по думите му това е идея на сръбския президент Александър Вучич да раздели Косово, а след това, чрез разграничение с хърватите, да раздели Босна и Херцеговина. Всичко това е от полза за Русия, допълни той.

Курти предупреди, че нов конфликт между Косово и Сърбия няма да може да се локализира. Той каза също, че Вучич е политически наследник на Слободан Милошевич и че принадлежи към същата линия на "сръбска експанзионистична политика".

Той повтори, че в отношенията със Сърбия ще настоява за пълна политическа, икономическа, търговска и държавна реципрочност.
Курти каза и че правитерството на Косово може да бъде формирано през следващия месец и оцени, че с новото преброяване на гласовете само се губи скъпоценно време, тъй като "изборите показаха волята на гражданите за промени и нещата са повече или по-малко ясни".
Той повтори, че в новото правителство ще има представители на сърбите в Косово, а не представители на Сърбия и че то няма да зависи политически от Сръбската листа.

"Сръбската листа функционнира като организация или отдел на сръбското правителство, а не като партия, и представлява интересите на Сърбия, а не на сърбите в Косово", заяви Курти.

Междувременно председателят на Сдружението на ветераните от Армията за освобождение на Косово /АОК/ Хисни Гуцати потвърди информациите в редица медии, че са отнети паспортите на отделни бивши членове на АОК, предаде Косова прес.

Гуцати каза, че паспортите на някои членове на АОК са отнети и им е забранено да пътуват в чужбина. Затова смятаме, че първите обвинения ще бъдат повдигнати този месец или през декември, каза той.

Гуцати изтъкна, че и представители на международната общност са споделили с него същите впечатления и напомни, че около 250 членове на АОК досега са получили призовки от Международния съд за военните престъпления на АОК.