Близнашки: Гешев правилно се ориентира към проблемите на организираната престъпност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880045 www.24chasa.bg
проф. Георги Близнашки Снимка: Архив

"В съдебната система можем да усетим справедливост, ако се стигне до посочване на виновните за някои от най-тежките престъпления.

Мисля, че Иван Гешев се ориентира в правилна посока към новите проблеми, които се пораждат от организираната престъпност. Не тръгна да води дебат къде е мястото на прокуратурата и тн.

Това дава надежда, че той ще се захване с работа, а няма да тръгне по пътя на някои други съдебни магистрати“.

Това заяви пред Нова телевизия проф. Георги Близнашки, министър-председател на България в периода август-ноември 2014 г.

Той коментира и решението на президента да върне указа за избор на Гешев.

„Румен Радев направи груба политическа грешка като върна кандидатурата на Гешев, без да се мотивира. Действието беше посрещнато негативно от хората, които протестираха срещу главния прокурор.

В президентството дойдоха хора, които нямат представа от демократична политика. Те подвеждат президента и го тласкат в погрешна посока“, смята Близнашки.

Усещането за недостатъчна справедливост ще ни съпровожда много дълго. Всичко, което се случи създаде обществен отзвук. Преразпределението на националното богатство остана в полза на определени обществени среди. Формира се една олигархия, която се държа доста арогатно.

Много неща бяха направени за страната ни, но можеше и още. Затова България продължава да изостава“, поясни Георги Близнашки.

Той коментира и протестите против Гешев. „Ситуацията е абсурдна. Протестира се срещу правителството, което сме излъчили, за да управлява обществените дела. Изборът на главен прокурор не се отнася към онези аспекти на дейността на държавата, които предполагат политически протести. Целта им е да се парализира дейността на държавното обвинение. Залогът е огромен, става дума за онези 5-6 милярда, свързани с КБА. Тепърва ще научаваме подробвости около тези събиитя от преди няколко години“, поясни Близнашки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България