Си Цзинпин за репресиите срещу уйгурите: Бъдете безмилостни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880092 www.24chasa.bg
Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс

"Бъдете безмилостни" - гласят директивите на китайския президент Си Цзинпин за репресиите срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинства, според разследване на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от Ройтерс и БТА.

Общо 403 страници с инструкции са били предадени на изданието от член на китайския политически елит. Те съдържат подробности за репресивната политика на Китай срещу уйгурите.

В тях е описана и системата от превъзпитателни лагери, разработена от 2016 година.

Цитат от документите гласи, че "свободата ще може да им бъде върната едва след изкореняването на вируса в мислите им и след като те оздравеят".

Съдържат се и извадки от реч на Си Цзинпин пред ръководители в автономния район Синцзян през 2014 година, след нападението на жп гара от уйгурски бунтовници, при което загинаха 31 души.

Китайският президент призовава за тотална борба срещу тероризма, инфилтрирането и сепаратизма чрез използване на "органите на диктатурата и без проява на никаква милост", съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Пекин отрича всякакво малтретиране на малцинствата в страната. По данни на ООН най-малко един милион уйгури и представители на мюсюлмански общности са държани в лагери в Синцзян.

Китайското министерство на външните работи не коментира публикацията на "Ню Йорк таймс", отбелязва Ройтерс./