Турция: 800 джихадисти от Ислямска държава са били освободени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880130 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Турция обвини днес сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, че са освободили над 800 джихадисти от терористичната "Ислямска държава" /ИД/, предаде ТАСС, като цитира съобщение на турското министерство на отбраната.

"Турция е единственият партньор на НАТО и международната коалиция в борбата срещу ИД, воювала е с тях и е неутрализирала над 4000 членове на ИД в Ирак и Сирия. Кюрдската работническа партия /ПКК/ и СЗН на свой ред само в Тел Абияд освободиха над 800 затворници от ИД", се казва в съобщенвието, цитирано от БТА.

От началото на операцията "Извор на мира в североизточна Сирия на 9 октомври Анкара обвинява кюрдските формирования, че освобождават намиращите се в местните затвори джихадисти от ИД. СЗН на свой ред обвиняват Турция за това, че екстремистите успяват да избягат от затвора в резултат на попадналите в затворите снаряди.

Вестник "Ню Йорк таймс" писа в средата на октомври, че няколкостотин джихадисти, възползвайки се от паниката вследствие на турската операция, са избягали от център за временно задържане в Сирия.

Около 700 членове на семейства на джихадисти също избягали от лагери за временно настаняване на лица в северната част на страната. Вестникът изброява затвори и центрове за задържане в градовете Кобане, Хасака и Камишли