Тео Ушев с грамота от Фандъкова и наградата на НДК за спектакъла си в НДК (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7880598 www.24chasa.bg
Снимки: Пресцентър НДК

Йорданка Фандъкова връчи грамота на Теодор Ушев за принос, популяризиране, опазване и развитие на културата в София.

Тя беше гост на спектакъла на Ушев в зала 1 на НДК - "Нарисувай ми тъга". За първи път българска публика имаше възможност да види филма на Ушев по романа на Георги Господинов "Физика на тъгата". И двамата - Ушев и Господинов, бяха в залата и след прожекцията дълго приемаха нестихващите аплодисменти на публиката.

Фандъкова благодари на Ушев, че се включа в проекта за среща с ученици и студенти, в който ще участва и писателят Георги Господинов.

Световноизвестният аниматор получи и наградата на НДК за цялостен принос към българската култура. Домакините бяха поканили специално да му я връчи първият и единствен, както отбеляза самият Ушев, негов учител по анимация - Красимир Иванов. "Не виждам откъм награди какво още има да получава. Мисля, че тази ще му е предпоследната", каза Иванов и пожела успех на ученика си.

"Тази награда ми е, да не кажа, най-важната. Напомня ми на летящ човек. Това е основното нещо, към което се стремя", каза, видимо много развълнуван,  Ушев пред пълната зала 1 на НДК. Статуетката е римейк на статуята "Възраждане" на Димитър Бойков в централното фоайе на НДК.

За първи път Тео Ушев представи и уникалния проект на Токийския университет, в който той участва - анимация по Четирите годишни времена на Вивалди. Той е автор на анимацията към "Зимата".