93,6 кг хероин задържаха митничарите на Дунав мост (Снимки, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7882248 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторът

93,6 кг. хероин, разпределен в 184 пакета, са били задържани на ГКПП Дунав мост стана ясно по време на брифинг с участието на Георги Костов, директор на Агенция „Митници“, заместник-главният прокурор Иван Гешев, прокурор от Окръжна прокуратура Русе Андрей Ангелов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Задържана е огромна пратка наркотични вещества, анонсира Иван Гешев, който благодари на митническите и други служби, които са участвали в задържането. В следствие анализ на риска и при щателна митническа проверка на служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ товарният автомобил е проверен и в двоен под на товарното помещение са открити 184 пакета с бежово прахообразно вещество, с общо тегло 93,6 кг, за които полеви наркотест е показал, че съдържат хероин.

При щателната митническа проверка е заловен български камион, управляван от 56-годишен нашенец от Южна България, в който в установени тайници под товарното помещение, са били укрити 184 пакетчета с 93, 6 кг бежово прахообразно вещество наркотично вещество за милиони левове. При извършените тестове, то е дало реакция като хероин.

Шофьорът е задържан за 72 часа, привлечен е като обвиняем за контрабанда на високо рисково наркотично вещество в особено големи размери. Това е особено тежък случай по ал.4 на чл. 242 от НК, който предвижда наказание лишаване от свобода за 15-20 години и глоба в размер от 100-300 000 лв, обясни наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов от Окръжна прокуратура - Русе.

Предстои прокуратурата да му поиска постоянна мярка задържане под стража. Според директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, возилото е задържано на трасе „Изход” – леки автомобили и автобуси на ГКПП „Дунав мост” около 9, 20 часа сутринта в неделя. Автомобилът марка „Мерцедес Спринтер” бил празен и пътувал към Западна Европа.

Служителите от митническото звено за противодействие на наркотрафика към Митническо разузнаване и разследване от дирекция към отдел „Дунавски” селектирали возилото за проверка. Тя била извършена от опитен митнически служител с 25 години трудов стаж, който видял разминаване между морфологията на транспортното средство, видял е разлика и че подът от страната на шасито е видимо преработван, след което била направена по-щателна проверка и открито голяма количество хероин, обясни Георги Костов.

Според него са положени много усилия по камуфлирането на дрогата. „Най-вероятно е използвано и това, че тук трасето на „Изход” през миналата седмица беше изключително натоварено, с големи опашки! Позитивното е, че нашите служители не са притъпили бдителността си, въпреки огромното натоварване”, посочи Костов. Според него, тепърва предстои хероинът да бъде оценен по цени на съдебната система, като цената му няколко милиона лева.

Хероинът е с относително доста високо ниво съдържание, преди да е минал процесите на смесване с други субстанции, които вървят, преди да стигне до крайния потребител, много чист наркотик, каза Георги Костов. Тепърва ще бъде установено, откъде камионът е влязъл в България. Заместник-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов благодариха на Агенция Митници и прокуратурата за доброто взаимодействие по случая.

Още от вчера ГДБОП работи усилено по случая, тъй като вероятно се касае за международен трафик, заяви още главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той допълни, че се очаква бъдеще развитие по разследването, тъй като в момента все още се провеждат оперативни мероприятия и процесуални следствени действия. „Работим с партньорските служби от Западна Европа и скоро ще очакваме резултати по другите направления”, обясни Иванов. По първоначална оценка, цената на дрогата е над 3,6 милиона лева.