ОССЕ: Изборите в Беларус са белязани от сериозни ограничения на свободите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7883584 www.24chasa.bg
Президентът на Беларус Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Проведените вчера парламентарни избори в Беларус са опорочени от "сериозни ограничения на основните свободи", заяви днес Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА.

"Преминалите избори не съответстват на важни международни стандарти за демократично гласуване", заяви ръководителката на мисията от наблюдатели на ОССЕ Маргарета Седерфелт, цитирана от ТАСС.

Тя каза, че съществени недостатъци при преброяването на гласовете поставят под съмнение обективността на процеса и обявяването на резултатите и подчерта нуждата от цялостна реформа на изборното законодателство.

Седерфелт отбеляза също, че недостатъчните защитни механизми в деня на изборите и по време на предварителното гласуване са се отразили негативно върху обективността на изборния процес, предаде БТА.

Организацията, която наблюдаваше протичането на изборите в цялата страна, отбелязва, че е имало "атмосфера на сплашване" на политическата опозиция, заяви Седерфелт на пресконференция в Минск.

Избирателите са насърчавани да гласуват само за одобрени от властите кандидати, заяви представителката на ОССЕ, като се позова на констатациите на близо 400 свои наблюдатели.

Изборите се възприемат като барометър за властта на президента Александър Лукашенко, който ръководи бившата съветска република четвърт век и ще се бори за преизбиране догодина.

В Беларус парламентът по правило подкрепя президента. Съседна Русия е най-близкият съюзник на Беларус заради отворената граница и икономическата и военна интеграция.