Интериорни тенденции през 2020 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7884176 www.24chasa.bg

В днешно време често се случва да обръщаме поглед към миналото в търсене на модно вдъхновение. Не случайно е казано, че най-актуалното ново, всъщност е добре забравеното старо. Това правило важи с пълна сила и в съвременния интериорен дизайн.

Какви ще са модните тенденции в обзавеждането през следващата 2020 година?

Екологични и устойчиви решения

Темата за екологията е нашумял въпрос в световен мащаб навсякъде, включително и в интериорните среди. Целта е да се постигне максимален комфорт, изисканост и уют без вредни последици за природата. Това се постига чрез използване на алтернативни, щадящи технологии, възобновяеми източници, рециклиране.

Все по-модерни стават мебелите от рециклирани материали – основно дървесина, текстил, метал. Реставрират се стари мебели и аксесоари и им се вдъхва нов живот.

Използването на екологични материали и технологии за строеж, довършителни компоненти като настилки, изолации, облицовки, както и енергийна ефективност, също са приоритет на съвременното строителство и обзавеждане.

Отворени пространства

Това е тенденция, продължаваща вече няколко години, която ще наблюдаваме и занапред. Залага се на жилища без вътрешни стени и прегради, в които цялото пространство е отворено с цел по-лесна комуникация между отделните зони, удобство, простор. Концепцията се използва най-вече за малки жилища, под 50 кв.м. А в големите можем да я наблюдаваме само в отделни помещения, например дневна зона с кухня и трапезария. Това е практично решение, тъй като не се губи от вътрешното пространство заради липсата на стени, освен това оставя усещане за лекота, простор, светлина, което е много важно за маломерните жилища.

Класически мебели

След като последните години бяха актуални изчистени, компактни, олекотени мебели със строги и прави форми, то вече на мода се завръщат класическите мебели – с вълнообразни линии и меки ръбове. Залага се на естествени материали и земни тонове.

Абстракция в интериора

Абстрактната живопис е интересна техника за емоционално зареждане на интериора. Вдъхновението на дизайнерите, използващи този подход, идва най-вече от картини на Джаксън Полък и Вилем де Куонинг. Очаква се да наблюдаваме все повече абстрактни щампи, без ясни граници и форма, оставящи поле за изява на въображението.

Благороден блясък

Металните елементи са ТОП тенденция в интериора, от няколко сезона насам, която ще се запази и през 2020 година. Акцентът ще падне върху „топлите“ метали като злато, месинг, бронз. Металът може да присъства под формата на аксесоари като дръжки на врати и мебели, осветителни тела, смесители и аксесоари за баня, рамки на картини и огледала.

Спокойни, земни тонове

През 2020 година модерни ще бъдат меки, приглушени тонове на синьо и зелено, които имат успокояващо и балансиращо действие върху интериора. Те създават уют и са подходящи за всяко помещение в дома или офиса. Модерна остава и меката глина като представител на земните тонове. Неутралните цветове и особено сивото, също остават актуални през следващия сезон.

Особено внимание се очаква да привлекат тъмните, дълбоки нюанси на синьо, зелено, лилаво, кафяво. Това е ненатрапчива, доминираща гама, създаваща модерен и стилен интериор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов