Фараонката Ружа Игнатова оплела и син на Буш в схемите си, взел от нея 300 000 долара (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7884230 www.24chasa.bg
РУЖА ИГНАТОВА

Посредничил на среща между кралицата на криптовалутата и китайски милиардер

Синът на бившия президент на САЩ Джордж Буш-старши – Нийл Буш, е получил 300 000 долара от българската “кралица” на криптовалутата Ружа Игнатова, издирвана от ФБР заради измама за над 4 милиарда долара.

Това става ясно от показанията на адвокат Марк Скот, срещу когото е повдигнато обвинение за пране на пари по същото дело, съобщи изданието bg-voice. Информацията е публикувана в много специализирани сайтове за криптовалути. Нийл Буш е брат на друг бивш президент - Джордж Буш-младши, и е инвеститор в Тексас.

38-годишната Ружа Игнатова и 33-годишният ѝ брат Константин Игнатов са ръководели многомилиардна пирамидална схема за продажба на криптовалута “УанКойн”. Според американската прокуратура двамата са

подвеждали

инвеститорите,

обещавайки им големи печалби при нисък риск.

Марк Скот твърди, че е невинен и нямал никаква идея, че в компанията на Ружа има нещо съмнително. За да оправдае наивността на клиента си, защитникът му Арло Девлин-Браун цитирал името на 64-годишния тексаски бизнесмен Нийл Буш.

Буш уредил среща в Хонконг между Ружа Игнатова и китайски милиардер. Нийл бил член на борда на директорите на неговата компания “Хайфу енерджи”. Китаецът искал да сключи сделка за заем, част от който да бъде платен в криптовалута на “УанКойн”. Заради присъствието на Нийл Буш на срещата Скот

изобщо не

допуснал, че

в компанията на

Ружа Игнатова

има нещо

съмнително,

твърди адвокатът Девлин-Браун.

По-късно Нийл Буш е потърсен от агенти на ФБР, които разследват схемата и дал показания за срещата в Хонконг. Братът на Джордж Буш- младши обяснил, че не е очаквал, че сделката е измамна. Идеята на инвестицията била китайската компания да извърши с парите сделка с петрол в Мадагаскар.

Нийл Буш щял

да получи 10%,

стига собственикът на китайската компания да успее да продаде криптовалутата.

В крайна сметка сделката се провалила, разкриват американски издания.

Обвинението твърди, че компанията “УанКойн”, която още функционира, има над три милиона участници, които получават комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата. Константин бе арестуван на летището в Лос Анджелис през март. Ружа обаче изчезна и от нея до момента няма следа.

Само преди дни Константин Игнатов, братът на Ружа, призна вината си пред съда по обвинения в пране на пари и измама, разкри Би Би Си.

На 4 октомври той сключил с властите извънсъдебно споразумение, оповестено на 12 ноември. Срещу него няма да се повдигат повече обвинения за престъпление заради ролята му в “УанКоин”, но въпреки това той може да получи присъда от 90 г. затвор.

Константин Игнатов също се е явявал като свидетел по делото на Марк Скот. Тогава той разказал интересни подробности за сестра си Ружа и нейното мистериозно изчезване. Според него българката си е била в София, преди да се изпари. Страхувала се, че някой от приближените ѝ ще я предаде на ФБР, което е по следите ѝ.

Игнатова помолила брат си да ѝ купи самолетни билети за Виена и след това за Атина. Той не бил говорил с нея от изчезването.

Наел дори частен

детектив да я

търси, но всичко

било безуспешно

Би Би Си припомня, че Ружа Игнатова била толкова убедителна в изявите си пред инвеститорите, че пакети от “УанКойн” са купили бизнесмени от 175 държави. Само през 2016 г. китайци вложили 427 млн. долара. Дори в бедните Виетнам, Уганда и Бангладеш имало хора, които участвали със солидни суми.