Д-р Елена Георгиева: Приехме Александър на единственото легло и направихме всичко (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7884738 www.24chasa.bg
Д-р Елена Георгиева СНИМКА: АРХИВ НА АВТОРА

Родителите на 3-годишното момченце, което почина в петък, обвиняват лекарката за смъртта му

Те отказали да търсят помощ извън педиатрията, каза д-р Георгиева

Родителите на 3-годишния Александър, който почина миналия петък след разкарване между детската болница, “Лозенец” и “Пирогов” са отказали да потърсят помощ в друго здравно заведение освен педиатрията. Това разказа за “24 часа” д-р Елена Георгиева, лекарката, която приема детето в детската болница и която родителите обвиняват за смъртта му.

В петък детето вдига температура и семейството търси помощ първо в педиатрията. Там първо не им обърнали внимание и те отишли в “Лозенец”, където прегледали Александър и го пуснали за лечение вкъщи, разказаха родителите. Часове по-късно детето се влошило и отново била потърсена помощ в педиатрията.

“Запознах се със случая на детето около час след като се бе озовало в болницата - време, в което са му направени рентгенова снимка и кръвни изследвания. Тях видях най-напред. Направих клиничен преглед и установих, че има заболяване, което изисква болнично лечение, но не е за хоспитализиране в интензивно отделение. В другите ни отделения наистина нямахме места и предложихме на родителите да го заведат или в болница “Света София”, или в детската клиника на Александровска. Те обаче категорично отказаха”, разказа д-р Елена Георгиева. Пред нея родителите на малкото момченце разказали, че преди около 10-ина години в същата болница спасили живота на по-голямата им дъщеря и не искат да местят детето си в друга болница. 

“След това направихме единственото, което можехме. Приехме го на единственото легло, което имахме в интензивното отделение”, обясни лекарката.

Правят го, въпреки че в отделението винаги трябва да има поне едно свободно легло за спешни случаи, при които реанимацията трябва да започне веднага.

Два часа след като Александър бил приет, състоянието му започнало да се влошава. Д-р Георгиева работела в екип с анестезиолог от “Пирогов”. Детето било стабилизирано, интубирано и след предварителна уговорка с “Пирогов” отведено там.

Според д-р Георгиева детето е умряло заради скоротечно протичащ вирус. Аутопсията вече е направена, очакват се резултатите от нея. Такива случаи в България има не повече от 6-7 на година, общо при деца и възрастни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната