Басейновата дирекция спира всякакви дейности по р. Вит заради възможна екобомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7884906 www.24chasa.bg
Кадър: Би Ти Ви

Във връзка с констатирано извършване на дейности по почистване на наносни отложения в река Вит в района на пътен възел "Боаза" и пътен възел "Дерманци", община Луковит, област Ловеч, Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР) и РИОСВ - Плевен издадоха писма до областния управител на област Ловеч, с които се дава предписание за спиране на всякакви дейности по реката. Това съобщава дирекцията на сайта си.

По-рано от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че не е възлагано изпълнението на никакви дейности край река Вит, тъй като там няма обекти, свързани с изграждането на участък от АМ "Хемус".

Това става, след като риболовен клуб "Балканика" подаде сигнал за възможен риск от екологична бомба по поречието на реката. На любителските кадри, които бяха разпостранени, се вижда как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра. След появата на журналисти обаче, машините са се оттеглили без отговори, съобщи Би Ти Ви.

"Това е бившето речно корито, разровено, разрито. В "Гугъл" може да видите - имаше горички, които са изсечени. Разрешение за това нещо установихме твърдо, искахме по ЗДОИ от Басейнова дирекция да ни даде разрешителното, но те няма как да дадат това. Ние видяхме, че камионите пътуват след стария път към Торос, където се изгражда тази магистрала в момента", каза Димитър Куманов от Балканка".

БДДР издаде указания до областния управител на област Ловеч да не се предприемат дейности по почистване на наносни отложения в река Вит до приключване на изискуемите процедури за подобни дейности по реда на Закона за водите, заявиха в отговор от дирекцията. Ето какво се казва в него:

"Писмото е въз основа на постъпило уведомление от Областен управител на област Ловеч за стартиране на дейности отнемане на наносни отложения в коритото на р. Вит. В писмото си до областния управител Басейнова дирекция изрично посочва, че за извършването на такива дейности се изисква разрешително по Закона за водите, каквото не е издавано. Осъществяването на такава дейност без разрешително подлежи на административно-наказателна отговорност. БДДР изисква от Областна администрация Ловеч копие от сключения договор между областния управител на област Ловеч и изпълнителя за извършване на дейностите, документи, удостоверяващи извършването на дейностите по договора, както и данни за служители на Областна администрация, присъствали на описаните дейности по отнемане на наносни отложения.

Същевременно РИОСВ - Плевен издаде Заповед за налагане на принудителна административна мярка по Закона за биологичното разнообразие на Областния управител на Област Ловеч за спиране на всякакви дейности по почистване на наносни отложения, премахване на дървесна растителност, добив на баластра и сеч в същия участък от река Вит. Целта е предотвратяване на административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие и запазване на местата за размножаване на защитени видове птици.

Мястото на дейностите попада в защитена зона за опазване на дивите птици, от мрежата "Натура 2000" ("Васильовска планина" BG00002109). На областния управител е предписано да не допуска извършване на дейности по почистване на наносни отложения и премахване на дървесна растителност, докато не бъдат изпълнени условията и мерките в Решение по ОВОС щ2-2/2015 г. Дейността подлежи на съгласуване с РИОСВ - Плевен.

През последните две седмици в двете институции постъпиха сигнали за изземане на баластра от река Вит над село Торос и местност "Боаза". Веднага след получаването на сигналите, последният от които в неделя - 17.11.2019 г., своевременно е извършвана проверка. В момента на проверките на място не е констатирано наличие на техника във водния обект и не е установен извършителят".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266