САЩ към Европа: Приберете си гражданите, които са се били на страната на ИДИЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7884959 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Съединените щати призоваха Европа да си прибере европейските граждани, които са се били на страната на "Ислямска държава". Дни след като Съединените щати и европейските съюзници влязоха в сблъсък за съдбата на хилядите джихадисти в затворите в Сирия, координаторът на Държавния департамент по контратероризъм Нейтън Сейлс пристигна в Брюксел, за да предаде посланието на Вашингтон, че връщането на бойците в родините им е най-ефективният начин за справяне с проблема.

Франция започна преговори с Ирак за провеждане на делата срещу френски граждани, присъединили се към терористичната групировка, в иракски съдилища. Според Съединените щати подобна стратегия е „безотговорна“ и натоварва неправомерно Багдад.

"Да оставим тези хора в пустинята не е ефективно решение. Най-вероятно те ще намерят път обратно към бойното поле", предупреди Нейтън Сейлс от Брюксел, цитиран от БНР.

Проблемът за чуждестранните бойци доминираше срещата на международната коалиция срещу Ислямска държава, която се проведе миналата седмица във Вашингтон. По този въпрос няма общоевропейска политика и всяка една от 28-те страни-членки сама решава как да се справи, балансирайки между задълженията си към гражданите и риска от връщането на радикализирани хора от бойното поле.

Смъртоносните атентати в Европа през последните години в Белгия, Великобритания, Франция и Германия отнеха живота на над 290 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната