Синдикатите решават кога ще протестират срещу предложението за болничните (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7885208 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Двата Национални стачни комитети на КТ "Подкрепа" и на КНСБ ще обсъждат бъдещите съвместни действия относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите от 1 януари 2020 г.

Синдикатите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов, предава БТА.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението, отбелязват от КНСБ в позиция по темата.

Според синдикатите с едностранни и необмислени решения проблемът с издаването на фалшиви болнични няма да бъде решен. Те смятат, че е необходима комплексна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

КНСБ и КТ "Подкрепа" смятат, че мярката, предложена от управляващите, ще санкционира мнозинството коректни работници, специалисти и служители заради една малка част злоупотребяващи. Създава се несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права, се заявява в позицията на КНСБ. В нея се посочва още, че твърдението на някои работодателски организации, че между една трета и две трети от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни. Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31 на сто) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - приблизително 58,5 на сто от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни - 19,7 на сто.

От КНСБ искат още спешно свикване на НСТС с участие на премиера.

От КТ "Подкрепа" са направили анализ на начина на изплащане на болнични в различните европейски държави. Не в 14, а в едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден. Впоследствие, в две от тези пет държави, работодателят, не осигурителният фонд, поема отговорността за заболелия служител, се посочва в анализа. В него се отбелязва още, че сред единствените три държави, в които бизнесът няма никакво отношение към болничните, са "държави като офшорката Кипър".

От КТ "Подкрепа" анализират, че един от най-фрапиращите случаи, посочени от работодателите, беше Швеция, за която от бизнеса твърдят, че срокът, в който работникът остава без всякакви средства е 7 дни и стига до 90. Според КТ "Подкрепа" това е напълно невярно - работникът получава плащане от първия ден на разболяването си. Единствено, когато е самоосигуряващо се лице, може да не получава средства от осигурителния фонд, ако не плаща вноски в него, което е логично.

В Австрия работодателят плаща от първия ден и продължава да го прави цели 12 седмици. Там действа т.нар. "принцип на продължаващо възнаграждение", въпреки че човекът не е на работното си място, допълват от синдиката. В анализа се посочва още, че има и държави членки, в които задължението за плащане от първия ден от страна на работодателя не е вписано в закон, а е част от колективни трудови договори. Те обаче покриват всички или почти всички работници и служители в страната, тъй като там социалният диалог е добър и никой работодател не би си позволил да откаже започване на преговори за КТД, както в България, заявяват от КТ "Подкрепа". В анализа се отбелязва още, че там "никой работодел не би си позволил също да заяви, че работниците са мързеливи, а той им изработва заплатите".

Според синдикатите, aко се погледне колко дни от периода на временна нетрудоспособност се покрива от работодателите в държавите членки на ЕС, се установява, че българските работодатели са най-облагодетелствани.