Пратеник на ООН: Мир в Либия е възможен, ако спре външната намеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/7885409 www.24chasa.bg
Специалният пратеник на генералния секретар на световната организация за Либия Гасан Саламе СНИМКА: Ройтерс

Възможно е да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта между воюващите страни в Либия, но само ако всички либийци отхвърлят чуждата намеса, заяви пратеникът на ООН за страната Гасан Саламе, цитиран от Асошиейтед прес.

Саламе заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че подготовката за планираната международна среща на високо равнище в Берлин продължава.

За утре е насрочена важна среща на високопоставени представители на страните, целяща да се постигне споразумение за действията, необходими за прекратяване на конфликта. Те включват завръщане към воден от либийците мирен процес, прекратяване на огъня, прилагане на оръжейното ембарго, реформи в икономиката и сферата на сигурността и спазване на международните правила за човешките права и хуманитарните закони, уточни пратеникът на ООН, предаде БТА.

Подкрепяното от ООН правителство в Триполи ръководи западната част на Либия. То воюва със силите на източнолибийското правителство и водената от маршал Халифа Хафтар Либийска национална армия (ЛНА). И двете страни са подкрепяни от група от паравоенни формирования. Смята се, че ЛНА има подкрепата на Египет, ОАЕ и Русия, а Катар и Турция подкрепят западните фракции, припомня АП.