Вятърна ферма, проект в рамките на „Един пояс, един път" бе открита в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7885697 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Радио Китай"

Вятърен парк Можура в Южна Черна гора, един съвместен проект в рамките на китайската инициатива „Един пояс, един път", бе официално открит в понеделник, предава "Радио Китай".

Фермата е построена от консорциума Shanghai Electric Power Company (SEP) и малтийската държавна енергийна компания Enemalta. Проектът се очаква да стабилизира местното електроснабдяване и помогне на Черна гора по-добре да използва възобновяемите си енергийни ресурси.

Сред гостите на церемонията по откриването бяха министър-председателят на Черна гора Душко Маркович и неговият колега от Малта Джоузеф Мускат.

Драгица Секулич, министър на икономиката, каза, че SEP и Enemalta ще оперират парка през следващите 20 години, след което той преминава в ръцете на Черна гора. По думите ѝ проектът показва, че базираното на зелена енергия развитие е постижимо и подчерта, че вятърният парк ще спомогне за местното производство на електроенергия, като в същото време намали въглеродните емисии.

Изграждането на фермата започна през ноември 2017 г. Всичките 23 турбини са транспортирани и инсталира на място от SEP преди август миналата година. Тестовият период продължи около една година.

Паркът се очаква да произвежда над 112 милиона киловатчаса електрическа енергия годишно, като по този начин се съкратят парниковите емисии с 95 000 тона годишно.