Китайското правителство отпусна на местните власти 16,2 млрд. долара за намаляване на бедността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7885737 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Радио Китай"

Китайското правителство отпусна част от средствата за 2020 г. за намаляване на бедността на местните власти, съобщиха от Министерството на финансите в понеделник, "Радио Китай".

Разпределените между 28-те целеви региона на провинциално ниво средства възлизат на 113,6 милиарда юана (16,2 милиарда долара) и са 90 процента от сумата за борба с бедността през 2019 г. Около 14,4 милиарда юана ще бъдат насочени за подпомагане на райони в крайна бедност, основно в Тибет, Синдзян-уйгурския автономен район и части от провинциите Съчуан, Юннан и Гансу.

От министерството уточниха, че правото да разглеждат и одобряват отпускането на средства ще бъде делегирано на властите на окръжно ниво, както и че тези пари не трябва да бъдат използвани за проекти или задачи, които не са пряко свързани с избавянето от бедността.

Китай си е поставил за цел да премахне абсолютната бедност до 2020 г. С наближаването на крайния срок страната се фокусира върху най-бедните жители, които обитават главно планински и отдалечени райони с неблагоприятни климатични условия и изостанала инфраструктура, както и такива със специални нужди.