След 2025-а спира да работи хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7886534 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Извеждането от експлоатация на хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан ще започне след 2025 г.

Това е специализираното поделение "Постоянно хранилище за радиоактивни отпадъци - Нови хан" /СП "ПХРАО-Нови хан"/.

Новината съобщи ръководителят на група "Извеждане на радиоактивни отпадъци" Елка Атанасова към ДП РАО на семинар в София.

Извеждането от експлоатация ще бъде поетапно, защото обектите на площадката на СП "ПХРАО-Нови хан" са относително независими по разположението си, физическата, радиационната защита и мониторинга.

В момента се извършват дейности от подготвителния етап. В този етап се разработват нови технологии за демонтаж, обработка на отработени и закрити радиоактивни източници /ОЗРИ/. Освен това се извършва избор и доставка на опаковки за различните видове радиоактивни отпадъци /РАО/ и ОЗРИ съгласно крайната точка на тяхното управление. Разработват се и технологии за извличане на твърди радиоактивни отпадъци, биологични отпадъци, ОЗРИ и демонтаж на подземни хранилища.

По думите на Елка Атанасова извеждането от експлоатация ще се извършва чрез извличане на РАО и ОЗРИ от хранилищните единици (надземни/подземни) с последващо сортиране, характеризиране, преработка, преопаковане, временно съхранение и превоз до съоръженията за дългосрочно съхраняване/погребване. След демонтажа на подземните съоръжения ще бъде извършено радиационно обследване и възстановяване на освободените площадки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.