Каракачанов до главния прокурор: Опитват да правят македонско малцинство в България (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7886556 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов. Снимка Архив

Опасната дейност се извършва от две НПО-та, регистрирани в Благоевград, които имат заложени в уставите си цели и задачи, сходни със забранената у нас партия „ОМО – Илинден – ПИРИН“. Сред учредителите на едното сдружение фигурират и имена от ръководството на въпросната противоконституционна организация, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Това накара заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов да поиска от главния прокурор прекратяване регистрацията на двете сдружения - „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ и „Антични македонци“. Такава възможност има съгласно разпоредбите на чл. 13 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

НПО-тата са регистрирани в Благоевград в периода от началото на август. В мотивите за учредяване им учредителите са заявили, че ще осъществяват дейност за подкрепа в различни насоки на „македонското малцинство“ в Република България. И двете сдружения са регистрирани за извършване на дейност в частна полза.

В мотивите на сигнала Красимир Каракачанов посочва поотделно причините за двете сдружения, като основните са опасни сходства с дейността, извършвана преди години от забранената с решение на КС „ОМО – Илинден – ПИРИН“, опасни пропагандни дейности, които открито водят към сепаратизъм и извършване на процеси по формиране на малцинство, което е в противовес с Конституцията на Република България.

За регистрацията на сдруженията се похвалиха в последния си брой на вестник "Народна воля", издаван от македонисти в Благоевград.

Агенцията по вписванията на 30 август регистрира сдружение "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" със седалище в Благоевград. В Устава му е посочено, че "негови членове могат да бъдат всички граждани на РБългария с македонско и др. самосъзнание", както и че ще "Организира митинги и демонстрации в рамките на закона за отстояване и защита правата на своите членове и на правата на македонското малцинство в България".

Както е известно в България няма официално признато македонско малцинство, но тази НПО ще се бори за правата му.

На 30 септември пък в АВ е регистрирано и второ сдружение "Антични македонци" със седалище в Гоце Делчев и председател Иван Гаргавелов. То пък ще проучва "историята и културата на македонския народ от антично време до днес" и ще доказва научно връзката между античните и съвременните македонци.

От години македонисти правят опити да получат регистрация или като политическа партия или като сдружение, сменяйки именат си. Съдът обаче им отказва. В последните няколко години 4 сдружения получиха отказ от регистрация в АВ, но следващите две успяха да се легитимират.