Предложението за системата „Бонус-малус” вече е на сайта на КФН

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888181 www.24chasa.bg

Предложението за новата система „Бонус-малус“ е публично достъпно на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

ВИЖ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ТУК.

Отговорни за проекта са три институции: Комисията за финансов надзор (КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Целта на системата е да коригира в дългосрочен план поведението на участниците на пътя, да промени нагласата на мислене при шофиране и да засили вниманието към спазването на правилата за движение.

„Бонус-малус“ поставя акцент върху пряката връзка между поведението на водачите на пътя, спазването на отговорностите на собствениците на МПС и нивата на пътен травматизъм в България. Системата има цел да стимулира добросъвестните водачи, чиято застрахователната премия по застраховка „Гражданска отговорност“ (ГОА) ще намалява и да санкционира рисковите водачи чрез заплащане на по-висока застрахователна премия, определена на база на рисковото им поведение.

От днес, 19.11.2019 г., в едномесечен срок, трите институции, отговорни за предложението за модел на система „Бонус – малус“, ще приемат писмени предложения от всички заинтересовани страни в обществото по следните канали:

Телефон, КФН: 0800 44 444

Мейл КФН: bonus-malus@fsc.bg