Осъдиха Русия в Страсбург, нарушила правата на трима с присъди за участие в протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888517 www.24chasa.bg
Сградата на съда в Страсбург Снимка: Pixabay

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е нарушила правата на трима души, получили присъди за участие протести през 2009 и 2012 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдът нареди на Русия да плати 4000 евро обезщетение на мъж, глобен с 1000 рубли (ок. 28 долара тогава) за участие в протест през 2009 г. без предварително разрешение на властите. В акцията от типа "флашмоб" е имало седем души, всеки от които е държал празен бял лист, а устата му е била залепена със скоч. Според европейските магистрати проявата не е била заплаха за обществения ред, а прекомерната реакция на органите на реда е нарушила правото за събирания.

ЕСПЧ осъди Русия и по дела по жалба на двама души, осъдени в Русия заради участие през 2012 г. в протести срещу предполагаеми изборни измами.

Съдът нареди на руските власти да платят 9000 евро обезщетение на организатор на протеста, който е бил признат за виновен от руски съд за подстрекателство към масови безредици, въпреки че многократно е призовавал за спокойствие.

Вторият мъж е бил видян да води група лица с цел да пробият полицейския кордон и затова претенциите му за участие в мирен протест не са основателни, каза ЕСПЧ. Но евромагистратите са установили, че руските и украинските власти не са разследвали достатъчно неговите твърдения, че впоследствие е бил отвлечен в Украйна и върнат нелегално в Русия. Продължителното досъдебно производство, отказът да бъде пуснат за погребението на майка си и излежаването на присъдата в далечен сибирски затвор са също нарушения на правата му, констатира ЕСПЧ. Съдът нареди на Русия и Украйна да изплатят на ищеца съответно 11 хиляди и 4000 евро обезщетение, предаде ДПА.