ЕС отделя 8,8% повече пари за промените в климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888526 www.24chasa.bg
Бъдещата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен посреща новоизбрания председател на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. СНИМКА: РОЙТЕРС

Реже средствата за Турция в бюджета за 2020 г.

153,6 млрд. евро ще са разходите в бюджета на ЕС за 2020 г. За това се споразумяха в понеделник вечерта, малко преди крайния срок, Еврокомисията, Европарламентът и представители на правителствата на 28-те страни членки след дълги спорове. Сега бюджетът на ЕС трябва да се гласува в ресорните комисии и в пленарната зала.

Бюджетът на ЕС за 2020 г. възлиза на 168,7 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения - средствата, за които могат да бъдат сключени договори през дадена година. Това е с 1,5% повече, отколкото в бюджета за 2019 г. Сумата на финансовите постъпления е компромис между искането на ЕП за 171 млрд. евро и желанието на държавите за приходна част от 166,8 млрд. евро. Предвидените бюджетни кредити за плащания - средствата, които ще бъдат изплатени, са 153,57 млрд. евро - с 3,4% повече, отколкото през 2019 г.

58,65 млрд. евро от общите разходи, или с 2,5% повече в сравнение с 2019 г., ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики, за увеличаване на растежа, създаване на работни места и стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове. В това число са кохезионният и земеделският фонд.

Според разчетите 21%, или около 500 млн. евро ще бъдат отделени за борба с климатичните промени. “Хоризонт 2020”, която традиционно допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи 13,46 млрд. евро (с 8,8% повече в сравнение с 2019 г.). Допълнителни средства ще бъдат отпуснати още за борбата с безработицата сред младежите и за дигитализацията.

Средствата за подкрепа на Турция като кандидатка за членство в ЕС са намалени с около 85 млн. евро в сравнение с първоначалните планове, съобщи евродепутатката Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата “Еразъм”.

Представителите на Германия, която предоставя над една пета от бюджета на ЕС, определиха новия бюджет като “добър компромис”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската

Върша работа за 40 човека Имам още да се развивам От малък ме влече да имитирам Не си слагам граници Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира"