ЕС отделя 8,8% повече пари за промените в климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888526 www.24chasa.bg
Бъдещата шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен посреща новоизбрания председател на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. СНИМКА: РОЙТЕРС

Реже средствата за Турция в бюджета за 2020 г.

153,6 млрд. евро ще са разходите в бюджета на ЕС за 2020 г. За това се споразумяха в понеделник вечерта, малко преди крайния срок, Еврокомисията, Европарламентът и представители на правителствата на 28-те страни членки след дълги спорове. Сега бюджетът на ЕС трябва да се гласува в ресорните комисии и в пленарната зала.

Бюджетът на ЕС за 2020 г. възлиза на 168,7 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения - средствата, за които могат да бъдат сключени договори през дадена година. Това е с 1,5% повече, отколкото в бюджета за 2019 г. Сумата на финансовите постъпления е компромис между искането на ЕП за 171 млрд. евро и желанието на държавите за приходна част от 166,8 млрд. евро. Предвидените бюджетни кредити за плащания - средствата, които ще бъдат изплатени, са 153,57 млрд. евро - с 3,4% повече, отколкото през 2019 г.

58,65 млрд. евро от общите разходи, или с 2,5% повече в сравнение с 2019 г., ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики, за увеличаване на растежа, създаване на работни места и стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове. В това число са кохезионният и земеделският фонд.

Според разчетите 21%, или около 500 млн. евро ще бъдат отделени за борба с климатичните промени. “Хоризонт 2020”, която традиционно допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи 13,46 млрд. евро (с 8,8% повече в сравнение с 2019 г.). Допълнителни средства ще бъдат отпуснати още за борбата с безработицата сред младежите и за дигитализацията.

Средствата за подкрепа на Турция като кандидатка за членство в ЕС са намалени с около 85 млн. евро в сравнение с първоначалните планове, съобщи евродепутатката Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата “Еразъм”.

Представителите на Германия, която предоставя над една пета от бюджета на ЕС, определиха новия бюджет като “добър компромис”.