Милиони евро ще са нужни за базиликата "Сан Марко" във Венеция след щетите от наводненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888585 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Базиликата "Сан Марко" във Венеция ще има нужда от милиони евро за реставрация, след като беше наводнения миналата седмица за шести път за последните 1200 години, предадоха световните агенции.

Базиликата е била личен параклис на венецианските дожи по времето на Средновековието и Ренесанса, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Според експерти мозайките и колоните на базиликата са били повредени от наводнението. Ще е нужно обаче известно време, за да се установят точните размери на щетите и точната сума, която ще е нужна за реставрацията. Но експертите казват, че вече е ясно, че някои от мозайките по пода са повредени до известна степен. Основата на някои колони също е повредена, посочва АНСА.

Според експерти сега има опасност солните кристалчета, които са останали в мраморните подове и мозайките на базиликата, след оттеглянето на водата, да разядат повърхността и да отслабят структурата на криптата, която поддържа корпуса на църквата, допълва Ройтерс.

Много от щетите ще могат да се видят само след няколко месеца, защото корозионният процес протича бавно, но неумолимо, казва Пиерпаоло Кампострини, ръководител на фондация Фабричерия, която следи за поддръжката и съхранението на базиликата. Той каза още, че в криптата, която пострада най-тежко в наводненията, колоните вече са били частично почистени от морската сол, предаде ТАСС.

Кампострини каза, че цената на незабавното разчистване на храма ще е пет милиона евро, допълва Ройтерс.

По повод парите за реставрацията на храма той каза: "Имаме известно количество пари заделено настрана, но ще поискаме от правителството останалите". Кампострини разказа още, че много организации и физически лица от целия свят предлагат финансова помощ.

Базиликата "Сан Марко" привлича милиони туристи от цял свят всяка година и вероятно тази нейна популярност ще е от полза при намирането на средства, както се случи и с катедралата "Нотр Дам" в Париж, която пострада тежко при пожар на 15 април.

Междувременно стана ясно, че руски олигарси са предложили един милион евро за подпомагането на Венеция, а руският диригент Валерий Гергиев организира концерт в италианското посолство в Москва с цел набиране на средства за града.

Италианските власти по-рано днес обявиха, че ще отпуснат допълнително 65 милиона евро за възстановяване на Венеция. Парите ще бъдат за запазване и защита на Венецианската лагуна. От тях 46 милиона евро ще бъдат насочени за възстановяване на самия град. Тази сума е допълнение към вече предоставените 20 милиона евро.

Днес венецианските църковни власти съобщиха, че освен базиликата "Сан Марко" от наводненията са пострадали още 50 църкви от общо 120 в града, допълва Асошиейтед прес.

Според предварителните оценки щетите са средно за 60 000 евро на църква, без да се взима предвид базиликата "Сан Марко".

Властите казаха, че наблюдават и 13 от 80-те венециански камбанарии за евентуални структурни дефекти от наводненията.

Същевременно днес президентът на Италия Серджо Матарела заяви, че повече закъснения в завършването на проекта "Мойсей" за защита на Венеция от наводненията ще бъдат неприемливи, предаде АНСА.