Още на 6.XI.: Цацаров поема Антикорупцията, сега вече си признаха (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888589 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров е номиниран за шеф на Антикорупция.

Той е всичко, което останалите не са, предложението не е спонтанно, обявиха ГЕРБ и Патриотите

Сотир Цацаров е предложен от ГЕРБ и “Обединени патриоти” за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Номинацията му бе обявена от представители на управляващите партньори в парламента, ден преди изтичането на последния срок.

Че именно досегашният главен прокурор е най-вероятната номинация, “24 часа” писа още при приемането от парламента на правилата, по които ще се проведе изборът, на 6 ноември. Преди дни самият Цацаров обаче отказа да коментира кулоарния слух с думите, че това са спекулации. Мандатът му като главен прокурор изтича на 10.01.2020 г.

КПКОНПИ остана без председател след оставката на Пламен Георгиев заради “Апартаментгейт”.

“За нас е много важно борбата с корупцията да бъде успешна. Създаването на икономическа стабилност и среда, лишена от корупция, привлича чужди инвеститори, аргументира номинацията шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Самият Цацаров също бе в парламента по-рано през деня - влезе в стаята на ГЕРБ, но не застана на трибунката за брифинга.

Предложението не е спонтанен, а дълъг процес, Цацаров е това, което всички останали не са - от 1992 г. е в системата, а като главен прокурор успя да се впише веднага и да ръководи добре една изключително важна институция, обясни Емил Димитров - Ревизоро от ОП. “Всички, които сме коментирали помежду си, казаха: Или Цацаров, или да не се занимаваме, все ни е едно кой ще е, ако не е той”, допълни той. Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата, в която работи, искаше да бъде със семейството си, но намерихме аргументи, с които го убедихме, че имаме нужда от него, разказа Ревизоро.

“Няма по-подходяща кандидатура от човек, който се е изградил в съда, а след това е заел най-високата позиция в прокуратурата. Юридическата школовка, която дават тези длъжности, осигуряват поглед и оценка, която е необходима на председателя на КПКОНПИ”, каза Явор Нотев от “Атака”. И похвали Цацаров, че оставя прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена.

“Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите”, аргументира се и бившият вътрешен министър Валентин Радев.

Междувременно “Воля” внесе алтернативна кандидатура за поста - на колегата им юрист Симеон Найденов.

Новият шеф на КПКОНПИ трябва да бъде избран до края на месеца.