Новата “Бонус-малус”: отстъпката 23 или 25%, оскъпяване - до 400% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888687 www.24chasa.bg

Всички водачи ще се вписват в полицата. При

покупка на кола - в неутрален клас

“Бонус-малус” да тръгне от 1 януари 2021 г. Идващата 2020 г. да е нулева, за да се натрупа информация. Поевтиняването или поскъпването на базовата полица да се определя от нарушения, установени с акт, фиш или присъда, и да са извършени след 1 януари 2020 г. Това предлага Комисията за финансов надзор, която обяви за обществено обсъждане нов вариант на наредбата за “Бонус-малус”.

Нарушенията, определящи цената на полицата, са в седем категории. Най-много “малус” точки да носят причинена смърт на пътя и други тежки нарушения - плюс 15. За хулиганско поведение са записани 10 точки, а превишението на скоростта - от 1 до 3 точки в зависимост от километрите над разрешеното. Опасно изпреварване или шофиране пиян носи 4 “малус” точки.

Предлагат се две скали, за да бъде избрана по-работещата от тях. Едната - с 15 класа, неутрален клас е 6-и, 5 класа бонус и 9 класа малус. Отстъпката е 23% от базовата премия, а оскъпяването - 400% от нея.

Втората скала е с 20 класа, базов клас е 8-и, 7 класа са за бонус и 12 за малус. Отстъпката е 25%, оскъпяването пак до 400%. От клас в клас ще може да се преминава след 12 месеца.

Новата система ще се прилага еднакво към фирми, граждани, държава, общини.

Носители на клас да бъдат собственикът и водачът, а цената да се определя от по-високия от двата. Класовете няма да се пренасят към останалите коли на собственика, ако има такива. Всеки нов собственик влиза в неутрален клас, т.е. без отстъпка и оскъпяване. Всички водачи, управляващи една кола, ще се вписват в застрахователната полица. Предлага се да има изключения за линейки, коли на МВР, учебни коли и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди е зачеркнал сестра си Ивана и не иска да има нищо общо с нея. Причината е войната й с жена му Уанда Нара. Сексапилната роднина на голаджията не може да понася снаха си. И не го крие. Ивана не пропуска възможност да нападне Уанда. "Брат ми и аз не сключихме мир - признава Ивана

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.