Над 120 журналисти са по затворите в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888734 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 120 журналисти се намират в затвори в Турция, което е световен рекорд, а ситуацията в медиите в страната не се е подобрила от отмяната на извънредното положение миналата година, заяви днес Международният институт по печата, цитиран от Ройтерс.

Турция обяви извънредно положение малко след осуетения опит за преврат през 2016 г. В продължение на две години бяха отстранени от работа 150 000 съдии, учени, офицери, държавни служители и други граждани по подозрение за връзки с организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за вдъхновител на преврата. Над 77 000 души бяха изпратени зад решетките в очакване на съдебен процес, предава БТА.

Стотици журналисти бяха дадени под съд след опита за преврат, повечето от които бяха обвинени в тероризъм, посочи Международния институт по печата в свой доклад, като добави, че броят на журналистите, които още са в затвора, е намалял от над 160 на 120.

"Зад тези цифри стоят нечувани нарушения на основни права, десетки журналисти са държани в затвора с месеци, дори години, в очакване на съдебен процес, в много от случаите без официално повдигнато обвинение", се казва в доклада.