Тръмп заплаши Пекин с нови мита, ако няма търговска сделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888778 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на нови, по-високи мита върху китайски стоки, ако не Пекин склони да подпише споразумение със САЩ. Изказването на държавния глава бе направено по време на среща с кабинета му във вторник, съобщава CNBC.

САЩ и Китай остават в патова ситуация по отношение на търговското споразумение, въпреки че преди това имаше признаци за приближаване към – макар и частично, решаване на въпроса. Сагата на търговския фронт продължава вече близо две години, отбелязва investor.bg.

По-рано Пекин и Вашингтон се съгласиха да сключат споразумение от т. нар. „първа фаза“, но впоследствие двете икономически суперсили се отдръпнаха от ангажиментите си и се появиха смесени сигнали за случващото се между тях.

Говорител на китайското министерство на търговията заяви по-рано този месец, че и двете държави са се съгласили да отменят част от съществуващите помежду им мита. След това обаче Доналд Тръмп заяви, че не се е съгласявал на подобни отстъпки, с което се изпариха надеждите за скорошно решение на конфликта.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу посочи в петък, че страните „се приближават“ до сключването на търговска сделка.

В събота китайският вицепремиер Лю Хъ е провел разговор с американския финансов министър Стивън Мнучин и с американския търговски представител Робърт Лайтайзър. Тримата са имали „конструктивни обсъждания“, заявиха от китайското министерство на търговията. Те също така са се договорили да останат в тясна връзка помежду си.

Досега САЩ са наложили мита върху китайски вносни стоки за 500 млрд. долара. Пекин на свой ред отговори с налози върху американска продукция за 110 млрд. долара.