Жалба на световни гиганти заради кабелните оператори в БГ стигна и до премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/7888818 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Световното кино търпи загуби в размер на над 6 милиона лева за година заради неуредените права при кабелното препредаване в България. Изчисленията са на сдруженията за колективно управление на права от чужбина, които са партньори на родното „Филмаутор“. Сумата е на база утвърдените практики в Европа, според които за 2018 г. Румъния е събрала над 8 милиона евро само за авторски права (без продуцентски такива), а в Словения цифрата достига до 5,5 милиона евро.

Кабелните оператори масово не плащат за филмите - в това се оказва разковничето на проблема, заради който нито нашите, нито чуждестранните кинодейци получават отчисления за излъчването на творбите им по родните телевизии. Важно е да се отбележи, че след като дадена медия закупи правата и излъчи конкретно заглавие в ефира си, задължението на операторите да уредят на свой ред правата с авторите и продуцентите на същата тази продукция не отпада. Именно заради липсата на такива плащания компании от ранга на Paramount, 20th Century Fox, Lionsgate, Sony и MGM изпратиха своеобразен „предупредителен изстрел“ към „Филмаутор“ и Министерството на културата с отворено писмо, с което настояват да получат дължимите им суми. Българската гилдия също се активизира и на свой ред изпрати такова до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, председателя на СЕМ София Владимирова и медиите. Над 200 филмови дейци се обединиха около идеята, че кабелните оператори следва да започнат да заплащат справедливи отчисления за препредаването на филми и сериали.

„България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторско право в частта му, касаеща препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години осъществяват своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филмите, които „продават“ на своите абонати. Така хиляди заглавия от цял свят, сред които и филми като „Аватар“, „Титаник“, „Мисията невъзможна“, „Наистина любов“ и др. се показват на територията на страната, без за това да се заплащат съответните права за препредаване. Търпението на българските автори и продуценти на филми по темата отдавна е изчерпано, но към техните искания вече се присъединяват и едни от най-големите филмови студиа в света“, гласи част от отвореното писмо.

Няма тарифа, по която операторите, функциониращи на българска територия, следва да уреждат правата с кинаджиите по света. „Малък брой оператори от провинцията само заплащат нужните отчисления и то по тарифа от 2011 г. По настоящия ред нямаме тарифа, като на 15 ноември изтече 9-месечният срок, в който трябваше да постигнем споразумение с браншовата организация БАККО“, обясни за „Монитор“ изпълнителният директор на „Филмаутор“ Мария Палаурова-Чолакова. По думите й отчитайки всички специфики на пазара, сдружението е дало предложение за изготвяне на тарифа между 2% и 3% от приходите на кабелните оператори, които ще се дължат на авторите и продуцентите на филмите. От БАККО обаче обявили, че процентът е прекалено голям. След като двете страни не постигнаха споразумение, Министерството на културата следва да сформира комисия, която от своя страна да се произнесе по въпроса до 3 месеца. Дори след този срок обаче е възможно институцията да не излезе с решение.

Предвид липсата на утвърдена цена, към момента голяма част от кабелните оператори изобщо не заплащат, което води до трагична статистика, особено на фона на други европейски страни. Ако съседна Румъния е събрала 8 милиона евро за авторски права през отминалата година, България се разписва със скромните 3500 лв., заплатени за авторски и продуцентски права. Нещо повече, миналата година Полша е изплатила три пъти по-голяма сума - 12 000 лв., само на родните творци. За сравнение за родно творчество кабелните ни оператори са заплатили едва 700 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В чистачка се превърна Тита. Сексапилната изпълнителка яхна машина за миене на пода. Облечената като за дискотека, изпълнителката на "Антилопа" не се притесни да върши работа, различно от нейната. Цицеронестата блондинка умело управлява големия уред. Протежето на Криско въртя гефрека на машината и излъска целия под на помещението

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската